Nintendo Switch har tre gånger så många spel som Wii U

Nintendo Switch

Nintendo Switch har bara funnits att köpa i drygt ett år, men ändå fullkomligt krossar spelkonsolen sin föregångare Wii U på precis alla punkter. Nu senast i antalet spel som går att köpa till plattformen.

Enligt data från webbsajten Metacritic har Nintendo Switch tre gånger så många spel som Wii U och dubbelt så många som ursprungliga Wii-konsolen. Då räknat i december 2017, vilket betyder nio månader på marknaden för Switch.

När Switch initialt lanserades i mars 2017 kritiserades Nintendo hårt för avsaknaden av spel. Det fanns ytterst få spel som kunde locka konsumenterna. För många var The Legend of Zelda: Breath of the Wild det enda spelet som faktiskt lockade.

Idag är det en helt annan historia som utspelas när storspel som Breath of the Wild, Super Mario Odyssey och Splatoon 2 blandas med mängder av indietitlar. Småspel som kostar mindre och har visat sig vara en drivande faktor i hur Switch kunde bli så populär.

Nintendo Switch säljer bättre än Xbox One

Nintendo har satsat stort på att locka mindre utvecklare till sin spelbutik eShop för större omväxling. Och det visade sig mycket populärt hos såväl spelare som utvecklare.

Det märks inte minst på försäljningen av antalet enheter som är större än Xbox One från Microsoft (men betydligt lägre än Playstation 4 från Sony). Under 2017 såldes 11.85 miljoner exemplar av Switch, jämfört med 8.21 miljoner för Xbox One och 19.64 miljoner för Playstation 4 (källa: Statista.com)

Även antalet spel som släpps till respektive konsol är fler för Switch än de båda konkurrenterna. Och utan att Nintendo har tummat på kvaliteten på något vis.

Webbsajten Kotaku granskade kvaliteten på spelen till Switch och jämfört med de till Wii och Wii U. Enligt deras mätningar har Switch-spelen ett övertygande högre genomsnittsbetyg än båda Wii-föregångarna. Vi är kanske inte helt förvånande och det är helt klart intressant för hur Switch ska klara sig i framtiden.

Läs mer här om testet Kotaku utförde.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.