Nintendo Switch ”Mariko” kan släppas under 2018

nintendo-switch-neon-joy-con

Nintendo har inte bekräftat någon större uppgradering till spelkonsolen Nintendo Switch. Men flera indikationer pekar på att den japanska speljätten kan släppa en förbättrad variant i det tysta. Här är allt vi känner till idag.


 • Marginellt förbättrad processor och mer RAM-minne
 • Även mönsterkortet kan få optimeringar för lägre strömförbrukning
 • Mer sannolikt att Mariko bara är för utvecklare och inte vanliga användare
 • Nintendo bekräftar att de vill se en lång livslängd på befintliga Switch
 • Sårbarheter i processorn till Switch öppnar för Debian Linux

Företaget har tidigare sagt att Switch kommer att få en livslängd som vidare överstiger de 5-6 åren som är normalt för en spelkonsol idag. Nintendos VD Tatsumi Kimishima säger till japanska tidningen Nikkei att det kan innebära allt mellan 7 och 10 år.

Nintendo kommer inte att uppgradera Switch med stora förbättringar så länge det inte finns en renodlad uppföljare. Anledningarna till det är flera. Prislappen måste troligtvis ökas, många befintliga användare kommer att känna sig lurade och bättre prestanda lockar utvecklarna att skapa mer avancerade spel som kanske inte kan spelas på första varianten.

Så varför tror vi att en uppgraderad kan vara på gång trots det? Svaret är att Nintendo sannolikt släpper en så kallad ”mid-cycle hardware update” med förfinade egenskaper, snarare än en fullt uppgraderad modell.

Enligt utvecklare som har granskat version 5.0 av mjukvaran till Nintendo Switch finns tydliga referenser till ny hårdvara i konsolen. Bland annat en uppgraderad processor och dubbel mängd RAM-minne. Spännande? Det ger troligtvis inte lika mycket som vi skulle kunna hoppas på.


3 saker Nintendo kan förbättra i nya Switch

 • Ny processor: Nintendo Switch använder processorn Nvidia Tegra 210, men referenser pekar på att Tegra 214 kan användas i framtiden. Skillnaden mellan dem är minimal och den största skillnaden är säkerhetsförbättringar.Och då pratar vi inte om förbättringar mot användarna, utan för Nintendo som vill stoppa buggar i gamla processorn som används för att gå förbi spärrar i konsolen. Tegra 210 har sårbarheter som tillåter installation av icke-tillåtna appar och i förlängningen piratkopierade spel.

  Det är också troligt att Tegra 214 har optimeringar som eliminerar riskerna med tidigare rapporterade sårbarheterna Spectre och Meltdown. Dessa är riktigt otäcka och tätas sårbarheterna är det helt för din säkerhet.

 • Mer RAM-minne: Befintliga Switch-modellen har 4GB RAM-minne som utvecklarna kan använda. Enligt referenser i version 5.0 av mjukvaran nämns en variant med 8GB RAM-minne. En fördubbling som är ett substantiell förbättring.Mer minne betyder att spelen kan mellanlagra mer data som snabbare blir åtkomligt för processorn. Det betyder att spelnivåer kan ladda snabbare och du får en generellt kvickare upplevelse när du använder spelkonsolen.
 • Förbättrat mönsterkort: Det här kommer inte att ge några prestandaförbättringar. Men ett omarbetat mönsterkort där alla komponenterna finns monterade kan ge flera andra fördelar. Som, tillsammans med nya kretsar, lägre strömförbrukning och en mindre fysisk form.Den här förbättringen är vanlig bland spelkonsoler och vi har sett det flera gånger från Microsoft och Sony.

  Xbox One blev Xbox One S med smärre förbättringar (främst för uppspelning av film, inte spel), och Playstation 4 blev Playstation 4 Slim. Båda med lägre strömförbrukning och mindre värmeutveckling. Samma kan även gälla Nintendo Switch, frågan är dock om storleken på konsolen minskar.

Nya Switch-konsolen kan vara för utvecklare

En detalj som inte får utelämnas är att nya modellen kanske inte alls är tänkt för vanliga användare.

Det spekuleras i att Mariko är speciellt designad för spelutvecklare, och att den aldrig kommer att nå butikerna. Det vore ett rimligt antagande då Nintendo säkert vill ha en konsistent upplevelse för konsumenterna där alla Switch-användare har samma upplevelse.

Redan idag finns ett så kallat ”devkit” bestående av en Switch-variant med 64GB lagringsutrymme. Normal storlek är 32GB för butiksmodellerna. Det är inte förvånande om Nintendo tänker skicka ut nya devkit-modeller med ovan nämnda förbättringar för att testa åtminstone delar av nyheterna innan en potentiell lansering i butik (antagningsvis inför julhandeln 2018).

Vad tror du? Kommer Nintendo Switch att släppas i en ny variant inom de kommande månaderna – och tänker du i så fall vänta tills dess eller köpa en Switch idag? Skriv en kommentar och berätta!