Netflix varnar: Dela INTE ditt lösenord med andra

Netflix

Netflix har börjat varna tittare som inte ser ut att vara kontots originalägare. Hittills har filmtjänsten haft en jämförelsevis slapp hållning till lösenordsdelning, men det ser ut att ändras under 2021.

Vad som sker är att Netflix identifierar tittare som använder ett Netflix-konto, men som inte verkar befinna sig i samma hushåll som ägaren. När de hittar en sådan tittare visas en lite avisering som varnar om otillåten användning.

Lästips: Netflix kommer INTE att erbjuda stöd för spatial audio (rumsligt ljud)

”If you don’t live with the owner of this account, you need your own account to keep watching”

När varningen visas måste den som använder Netflix för stunden använda en speciell kod som Netflix skickar ut till kontoägarens registrerade mejladress eller via SMS. Om koden inte matas in så slutar den aktuella enheten att fungera med Netflix-kontot.

En talesperson för Netflix är tydlig med att filmtjänsten inte jagar familjer som försöker spara pengar, utan istället arbetar för att säkra Netflix-konton som kan ha kommit på villovägar. Exempelvis via läckta lösenord i hackerattacker.

Det är också viktigt att poängtera att det hela (åtminstone just nu) är ett test som inte rullat ut globalt eller på bredfront.

Med allt ovan sagt så vore det inte helt orimligt att Netflix försöker slå två flugor i en smäll här.

Nyligen meddelade Disney att deras filmtjänst Disney+ passerat 100 miljoner betalande prenumeranter; vilket kan jämföras med de strax över 200 miljoner som Netflix har. Det vore inte konstigt om Netflix nu arbetar hårt för att locka över fler till de dyrare familjeabonnemangen för att bättre på sin energi och möta hotet från Disney+.

Lästips: Så kollar du på Netflix helt gratis – nytt utbud direkt i webbläsaren

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.