Har Sonos Arc stöd för Dolby Atmos? Svaret är ja!

Stöd för Dolby Atmos – men inte från bakhögtalarna

Sonos Arc

Sonos Arc är en riktigt välljudande soundbar som (tacksamt nog för sitt pris) har ordentligt med kraft även utan subwoofer och bakre högtalare

Inbyggt i Sonos Arc sitter en uppsättning med elva högtalarelement varav två är uppåtriktade för Dolby Atmos. Det gör att ljudet kan studsa i taket så att du får känslan av att ljudet kommer ovanifrån.

Lästips: Har Sonos Arc stöd för Apple AirPlay 2 & HomeKit? Svaret är här

Nämnvärt är att Sonos Arc inte har medföljande bakre högtalare som stöder Dolby Atmos. Du får alltså traditionellt surroundljud UTAN bakre Atmos-stöd om du ansluter exempelvis Sonos One SL för ett mer komplett hembioljud.

Det kan jämföras med Samsung HW-serien vars bakre högtalare både har framåt- och uppåtriktade högtalare. Det ger en snäppet vassare upplevelse i Dolby Atmos-filmer, åtminstone i teorin. Det beror lite på hur du är som filmtittare och vad du vill ha ut av ditt hembiosystem.

Det rekommenderade priset för en komplett surrounduppsättning med Sonos Arc är 21 600 kronor. Då ingår Sonos Arc, Sonos Sub samt två Sonos One SL. Det kan jämföras med Samsung HW-Q96R som kostar runt 10 000 kronor.

Sonos Arc vs Samsung HW-Q90R (ljudformat)

Här är ljudformaten som Sonos Arc respektive Samsung HW-Q96R stöder idag:

LjudformatSonos ArcSamsung HW-Q96R
Dolby AtmosJaJa
DTS:XNejJa
DTS-HD Master AudioNejJa
DTS Digital SoundJaJa
Dolby TrueHDJaJa
Dolby Digital PlusJaJa
Dolby DigitalJaJa
Dolby Multichannel PCMJaNej
Multichannel PCMJaJa
Stereo PCMJaJa

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.