Stäng av kameraljudet på iPhone och iPad – så gör du

apple iphone 12 pro promax 2020

Vill du använda kameran på din iPhone eller iPad, men inte avisera vad du gör med ett högljudt ”klick”-ljud? Ingen fara – det är enkelt att stänga av kameraljudet. Åtminstone indirekt.

För det går faktiskt inte att stänga av kameraljudet direkt i en inställning till kameran. Av någon outgrundlig anledning så har Apple valt att inte inkludera det i iOS och iPadOS.

Lästips: 12 saker du måste veta om AirPods Max – innan du köper hörlurarna

Tacksamt nog finns tre sätt att kringgå den begränsningen, även om det innebär att du måste tricksa lite. Så här stänger du av kameraljudet till iPhone och iPad enklast:

Aktivera mute

Du kan tysta alla ljud med mute-knappen – och det tar även bort kameraljudet. Du kan aktivera det på sidan av din iPhone eller via volymknapparna på din iPad.

Tänkt på att det är en systemändring som omfattar precis alla ljud. Din iPhone eller iPad kommer att vara helt tyst och inte avisera inkommande samtal med ringsignal. Så en liten varning är på sin plats.

Minska ljudvolymen

Om du inte vill tysta via mute-knappen så kan du dra ner volymen helt i botten via sidoknapparna. Samma effekt – alltså inget kameraljud. Men det påverkar inte inkommande samtal eller videor, vilket kanske är önskvärt.

iphone live photo installning kamera app 2021 ios14

Aktivera Live Photo

Med effekten Live Photo aktiverad så kommer inget kameraljud när du tar en bild. Kanske inte den bästa lösningen, men ett nödfallsknep om inte de andra fungerar.

För att aktivera Live Photo öppnar du kamera-appen och kollar i övre högra hörnet. Om det ser ut som på bilden ovan så är Live Photo aktiverad, om ikonen har ett streck snett över sig så är funktionen inte aktiv.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.