Netflix kan nu visa HDR-film på din iPhone och iPad

iPhone X

Netflix har uppdaterat sin iOS-applikation med stöd för HDR. Mer specifikt handlar det om iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X som kan visa filmer- och serier i HDR från den populära filmtjänsten.

Om du har någon av de telefonerna, eller en surfplatta av nyare modell i iPad Pro-serien, kan du uppdatera din applikation redan idag och titta på HDR-material. Det är dock bara en av enheterna som till fullo kan erbjuda HDR och du kan inte köpa den i Sverige.

Givetvis handlar det om iPhone X, denna superdyra mobiltelefon som i skrivande stund inte har släppts på svenska marknaden. Det är nämligen bara den som har en OLED-skärm kapabel att visa den ljusstyrka och kontrastomfång som krävs för äkta HDR.

Du kan dock vänta dig ett lyft med HDR-filmer även på en iPhone 8 och iPhone 8 Plus, eller någon av surfplattorna iPad Pro 10.5 och andra generationens iPad Pro 12.9. Med sina LCD-skärmar blir det så klart inte lika omvälvande som på iPhone X, men ändå med en förbättring.

För att kunna titta på HDR-filmer i iOS krävs inte bara en mobiltelefon som kan hantera HDR-material. Du måste också använda iOS 11 och betala för Netflix Premium. Dessutom måste filmerna eller serierna du väljer faktiskt ha stöd för HDR då inte alla har det.

Men frukta inte, det finns mycket att välja mellan. Vad sägs om tungviktarna Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones, The Defenders, Glow och Chef’s Table? Visserligen är det mesta från Netflix själva, men det finns en del 4K/HDR-filmer som är storfilmer också.

Om du istället har en Android-telefon finns bland annat LG G6, LG V30, Samsung Galaxy Note 8, Sony Xperia XZ Premium och Sony Xperia XZ1 att välja på. Ett lite bredare urval av tillverkare, men knappast många. Tekniken har helt enkelt inte mognat på mobilsidan med få tillverkare som faktiskt gör HDR-kapabla mobiltelefoner eller surfplattor idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.