Sellpy lämnar kunder lottlösa – skräckhistorier från de som testat

sellpy-screenshot-website

Om du vill riskera att gå helt lottlös vid försäljning av dina begagnade prylar, då rekommenderar vi att du provar Sellpy. En onlinetjänst som sköter hantering, sortering och försäljning av dina prylar på internet.

I en artikel på Aftonbladet kan vi läsa om hur Yvonne från Stockholm provade att sälja via Sellpy – och fick inte en enda krona tillbaka medan företaget behöll 900 kronor. En sällsynt taskig försäljning som garanterat lämnar en bitter eftersmak.

Anledningen till att Sellpy fick alla pengar är att de tar en avgift för prylar som värderas till under 50 kronor. Om tillräckligt många sorteras bort kan säljaren hamna på ett rejält underskott som därefter kvittas mot en eventuell vinst.

Och när låga 38 procent av vinsten, som i fallet med Yvonne, går till säljaren kan betyda hela noll kronor tillbaka. Sellpy däremot tar hela kakan.

I två andra fall som Aftonbladet lyfter fram sålde en person för 2 000 kronor och den andra för 800 kronor. Vinsten de fick tillbaka? Endast 180 respektive 60 kronor. Ska vi gissa att de inte tänker använda Sellpy igen?

Så vad är det egentligen tjänsten erbjuder? Hämtning, fotografering, försäljning. I stora drag så klart. Exakt samma saker som du enkelt kan göra hemma, även om det tar längre tid. Skillnaden är att du behåller hela vinsten och inte riskerar att nolla vid försäljningen.

Givetvis har Sellpy kostnader som måste täckas för att kunna driva företaget. Personalkostnader, fraktkostnader, annonskostnader, och så vidare. Allt ska täckas av den avgift som kunden i slutändan betalar för att kunna sälja via tjänsten. Men att låta kunderna nolla vid försäljning och själv dra in hundralapparna, det är ett bra recept på dålig kritik och artiklar som den här.

Här bör dock sägas att det säkert är långt ifrån alla som riskerar att hamna i samma situation som Yvonne och de andra som nämns ovan. Men om du ska prova Sellpy rekommenderar vi att du inte bara läser rubriker och brödtext. Gå igenom villkoren och är du det minsta osäker – lägg själv ut på Blocket och Tradera. Och gör en egen värdering av dina prylar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.