Snabbare uppdateringar med Android 8.0 ”Oreo”

Android O

Har du någon gjort en manuell sökning efter uppdateringar till Android? Då kanske du har märkt att det nästan aldrig dyker upp en ny updatering när du sökt, och det finns en bra anledning till det.

När Google skickar ut uppdateringar till Android sker det gradvis. Först få bara några procent av alla berörda enheter den nya mjukvaran, sen ökar det bit för bit till alla har fått.

Om du gör en manuell sökning efter uppdateringar med Android 7 kontrolleras först om du ingår bland de som faktiskt ska ha nya mjukvaran just då. Om inte får du ingen notis om att Android faktiskt har en uppdatering redo.

Med Android 8 däremot kommer en manuell sökning alltid att ge dig en uppdatering om sådan finns. Oavsett vart i utrullningen uppdateringen befinner sig. Ett stort steg framåt då vi nu kan trigga en snabbare uppdatering och slipper vänta på att alla framför ska få den.

Kravet för att det ska fungera på nya sättet är senaste versionen av Google Play Services; dessutom fungerar det endast med nya versioner av Android. För applikationer är det precis som tidigare, att uppdateringar rullas ut bit för bit.


En liten varning här är att du inte bara får alla uppdateringar snabbare. Du får även alla eventuella buggar som medföljer. Ibland är det bra att vara sist med en uppdatering då Google ofta kan få nys om och fixa allvarliga buggar som ställer till det för de första mottagarna.

Vad tycker du om nya funktionen kring manuell koll av uppdateringar? Är det bra av Google att öppna upp för snabbare mottagning, eller borde de fortsätta med hur det var tidigare? Skriv några rader i kommentarsfältet och berätta.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.