Go Keyboard spionerar på sina användare – samlar din personliga information

go-keyboard-android

Säkerhetsforskare på Adguard har hittat indikationer på att utvecklaren bakom Go Keyboard stjäl information från användarnas telefoner och surfplattor.

Enligt Adguard har de rapporterat till Google att Go Keyboard inte bara samlar in information och skickar till tredjepart utan att berätta det; applikationen använder dessutom ett förbjudet sätt att ladda ner och köra kod på enheterna.

Det här är minst sagt oroande nyheter då Go Keyboard har fler än 200 miljoner användare världen över. Och mängden information som utvecklaren samlar på sig är knappast obetydlig. Allt trots att utvecklaren tydligt skriver i sina användarvillkor att de ”aldrig kommer att samla in personlig information”.

Men i verkligen samlar Go Keyboard in väldigt mycket personlig information. Bland annat e-postadresser hos Google, positionsdata, nätverkstyp och enhetsmodell. Applikationen vill också veta språkinställningar, IMSI, skärmstorlek, Android-version samt byggnummer. Allt skickas vidare till utvecklaren.

Vad gör saken ännu värre är att servrarna inte bara finns i Kina, många tillägg till Go Keyboard som ska utöka funktionaliteteten har möjlighet att ladda ner och köra skadlig kod på enheterna. Och antivirusapparna märker dem som så kallad adware.

Säkerhetsforskarna på Adguard har kontaktat Google och avvaktar i skrivande stund deras svar. Det är oroväckande när så kända appar som Go Keyboard helt plötsligt bestämmer sig för att samla in data på det här sättet. Det är hundratals miljoner som drabbas och det kan gå lång tid innan någon märker det.

Om du själv använder Go Keyboard, eller kanske känner någon som gör det, rekommenderar vi ett byte till Google Gboard, SwiftKey eller Flexy istället (vi använder SwiftKey som är grymt bra).

Gratis är alltid gott, men du kan få betala mer än du tror för det. Någonstans i slutändan måste utvecklarna få betalt, och om det inte är med dina pengar så är det alltsom oftast på andra sätt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.