Så gör du en tvingad omstart med iPhone 8 och iPhone 8 Plus

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Tvingad omstart betyder att du med fysiska knappar på iPhonen tvingar telefonen att starta om sig. Ett bra knep om den hänger sig och inte svarar på normalt vis. Med tidigare telefoner från Apple är det väl inövat med två knapptryckningar för att tvinga en omstart – iPhone 8 och iPhone 8 Plus ändrar på detta.

Med iPhone 7, iPhone 7 Plus och tidigare telefoner från Apple gjorde man en tvingad omstart genom att hålla nere PÅ/AV och Volym Ner tills Apple-logon visas på skärmen. Detta fungerar inte med iPhone 8 eller iPhone 8 Plus som nu har en treknapps-lösning istället.

Tacksamt nog har Apple inte gjort det alltför knepigt, men det kräver att du är lite snabb i fingrarna och inte håller nere några knappar alltför länge.

För att tvinga omstart med iPhone 8 och iPhone 8 Plus gör du följande:

Tvingad omstart iPhone 8

  1. Tryck och släpp Volym Upp
  2. Tryck och släpp Volum Ner
  3. Tryck och håll nere sidoknappen tills du ser Apple-logon på skärmen

Om du bara vill stänga av telefonen gör du precis som tidigare och håller nere sidoknappen tills avstängningsnotisen syns på skärmen. Inga konstigheter alltså. Från iOS 11 finns även alternativet att stänga av enheten via inställningarna. Längst ner i Inställningar > Allmänt.

Så vad händer då om du försöker tvinga en iPhone 8 eller iPhone 8 Plus som på gamla sättet? Jo, du får upp ett alternativ för att ringa räddningstjänsten istället för att telefonen startar om sig. Knappast det man var ute efter alltså.

Bonustips: Visste du att telefonen kan ringa SOS åt dig om du trycker fem gånger snabbt på PÅ/AV-knappen? Allt du behöver göra är att ställa in det i inställningarna. Vi hoppas att du aldrig ska behöva använda det, men om läget dyker upp kan det vara praktiskt att slippa gå den traditionella vägen för att slå 112, eller hur?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.