Netflix: Inga fler betalningar in-app för nya prenumeranter

Netflix Logo 2016

Netflix slutar erbjuda möjligheten att betala för prenumerationer direkt via iOS-appen. Därmed undviker Netflix att ge Apple sin del av kakan, och är bara en av flera tunga namn som går den vägen.


Apple kräver upp till hela 30 procent av alla köp gjorda via appar för iOS. För en tungviktare som Netflix med flera miljoner användare kan det röra sig om många miljoner dollar som går rakt ner i Apples ficka.

Och det är givetvis inget som Netflix vill dela med sig av. Därför kommer alla nya prenumeranter att tvingas använda webbläsaren när de ska göra sina betalningar. Befintliga prenumeranter kan – åtminstone för tillfället – fortsätta betala via iOS-appen.

En fördel med att betala direkt via iOS är att du använder din redan registrerade betalningsmetod. Det är snabbare, enklare och mer praktiskt än att gå via en webbläsare. Men också ett svart hål som äter pengar av Netflix.

Fortnite undgår avgifterna helt på Android

Den populära filmtjänsten har redan tagit bort samma möjlighet att köpa prenumerationer in-app på Android med Play Store. Och tidigare valde Epic Games – utvecklaren av Fortnite – att helt kringgå Play Store på Android just för att undvika avgifter till Google.


Givetvis är det inte speciellt svårt att starta en prenumeration via webbläsaren, antingen på datorn eller i mobiltelefonen. Gå till Netflix webbsajt, logga in på ditt konto och välj prenumerationsnivå. Sen är det bara att lägga in betaluppgifterna och börja titta på film.

Tycker du att det är rätt av företag som Netflix, Spotify och Epic Games? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tycker!