LG lanserar nya soundbars med Dolby Atmos, DTS:X & Google Assistant

lg-soundbar-sl10yg-2019

LG lanserar tre nya soundbars – SL10YG, SL9YG och SL8YG – med inbyggt stöd för Google Assistant, Dolby Atmos och DTS:X. De nya modellerna visas på CES 2018 i januari och är utvecklade i samarbete med tillverkaren Meridian.


LG SL10YG, SL9YG och SL8YG är designade för att visuellt matcha LG:s senare OLED-TV och har ett djup på 57 millimeter. De kan monteras platt mot väggen för att minimera intrycket i rummet och kompletteras med bakre högtalare för ett fylligare surroundljud.

Samtliga tre modeller lanseras alltså utan tillhörande, extra högtalare. Om du vill ha en större ljudupplevelse krävs alltså att du köper till de bakre högtalarna – till skillnad från konkurrenten Samsung K960 och N960 där sådana ingår.

dolby-atmos-dtsx-surround-speakers

Det här är Dolby Atmos & DTS:X

Dolby Atmos och DTS:X är ljudformat med stöd för högtalare som riktas uppåt eller sitter i taket. Med filmer och spel som har stöd för ljudformaten får du en omslutande ljudbild där exempelvis helikoptrar och regn verkligen låter som om ljudet kommer ovanifrån.

Läs mer om Dolby Atmos och DTS:X på respektive produktsida.


Det stora dragplåstret med SL10YG, SL9YG och SL8YG är först och främst ljudet. Förutom stöd för de högupplösta ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X så alla tre modellerna omvandla stereoljud till simulerat surroundljud; enligt LG med minimalt brus och distorsion tack vare DSP-kretsar från Meridian.

lg sl9yg soundbar
LG SL9YG

LG SL10YG, SL9YG och SL8YG har inbyggd gyrosensor som känner av lutningen på soundbaren. Detta används sedan för att bättre rikta ljudet efter hur högtalarna är riktade.

LG:s 2019 års soundbars är ett nära samarbete med Meridian Audio och har fantastisk ljudkvalitet och bekvämligheten av AI. Det högklassiga ljudet och mångsidigheten i våra senaste soundbars tar hemunderhållning till en helt ny nivå och tillgodoser en växande efterfrågan på premium soundbar-lösningar.

Kim Dae-Chul, LG

Det finns även inbyggd röststyrning med hjälp av Google Assistant. Exakt hur implementationen ser ut är idag oklart, men vi vet att man kan göra allt det vanligare; som att styra uppspelning, justera ljudvolym, kontrollera smarta hem och liknande.

Google Assistant Logo Question

Google Assistant

Google Assistant är en digital assistent för röststyrning av smarta produkter. Den fungerar bland annat i mobiltelefoner, högtalare och datorer. Google Assistant kräver ett Google-konto och är en konkurrent till Amazon Alexa, Apple Siri, Microsoft Cortana och Samsung Bixby.

Läs mer om Google Assistant på den officiella produktsidan här.

Det finns ingen prisuppgift i skrivande stund. Inte heller vet vi exakt när de nya modellerna släpps till butik. Däremot har LG bekräftat att vi får se dem under CES 2019 under januari månad.

De potentiellt dyrare modellerna SL9YG och SL10YG har båda fått utmärkelsen CES Innovation Awards. Dessutom har SL9YG fått CES Best of Innovation tack vare sin tunna profil på 57 millimeter.

Räkna med att få betala ett riktigt saftigt premiumpris för alla tre modellerna. Och speciellt om du vill ha de bakre högtalarna – Wireless Rear Speaker Kit (model SPK 8) – för bästa möjliga ljudkvalitet. Artikeln uppdateras så fort vi har pris och släppdatum att rapportera.