Netflix bekämar kontodelning med start 2023

Neflix logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Netflix planerar att sätta ner foten och en gång för alla stoppa kontodelning. Det rapporterar The Wall Street Journal som skriver att filmtjänsten kommer att ta i med hårdhandskarna för att stoppa delning av konton utanför hushållet.

Hur många som faktiskt delat konton har inte varit tydligt för Netflix förrän nu. Enligt Reed Hastings på Netflix så har covid-pandemin maskerat det verkliga antalet. Men idag har de koll och det ser inte ljust ut för kontodelarna framöver.

Förlorar hundratusentals prenumeranter till kontodelning

Filmtjänsten har tidigare sagt att kontodelning är den huvudsakliga anledningen till varför de tappat flera hundra tusen prenumeranter istället för att växa. I april 2022 så sade Netflix att så många som 100 miljoner hushåll kan använda filmtjänsten gratis via kontodelning.

Redan idag så arbetar Netflix aktivt med att identifiera och stoppa kontodelning, bland annat genom att erbjuda möjligheten att lägga till utomstående användare till ett konto för några extra tio varje månad.

Under 2023 så tänker Netflix skruva upp värmen under fötterna på de som inte betalar för sitt eget Netflix-konto. Bland annat genom att läsa av IP-adresser och den vägen identifiera när konton används utanför den vanliga hemadressen.


De kommer även att börja identifiera vilka enheter som normalt använder ett konto och även göra smarta kontroller av kontoaktivitet.

Netflix sign out
Netflix gjorde det möjligt att logga ut enskilda enheter i november.

Netflix går varsamt fram – kastar inte ut någon direkt

För att inte trampa miljontals användare på tårna så väljer filmtjänsten att ta det försiktigt. Åtminstone till en början. Om du lånar ut ditt Netflix-konto, eller använder någon annans, så kommer du sannolikt inte kastas ut direkt.

Istället kommer de sakta men säkert lägga till allt fler begränsningar som i slutändan gör det omöjligt att dela konton med andra, alternativt göra det mycket oattraktivt att låna någon annans konto.

Webbsajten Macrumors skriver att Netflix initialt planerade att lägga till hyrfilmer som skulle göra att kontoägare inte ville dela sina konton till personer som potentiellt kunde göra det riktigt dyrt för dem när de väljer betalfilmer. Den tanken har Netflix dock släppt idag enligt sajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.