Nerladdningsgränsen över mobilnät med App Store – nu uppe i 200 MB

apple app store logo

Nu kan du ladda ner större appar och spel via App Store. Detta efter att Apple höjt gränsen för nerladdningar över mobilnätet. Den första höjningen sedan 2017.


Anledningen till att du inte kan ladda ner hur stora filer som helst från App Store är enkel. Det är ett skydd som gör att du inte råkar ladda ner flera gigabyte av misstag och som belastar din månadssurf.

Tidigare var begränsningen satt till 100 MB, vilket höjdes till 150 MB under 2017. Och nu kommer nästa höjning – men bara med 50 MB.

Den nya gränsen är alltså 200 MB. En fördubbling mot för två år sedan och en välkommen ökning för alla med lite extra surfpott att göra slut på.

Nerladdningsspärren i Apple App Store kan inte ökas

download app store 200mb
Bildkälla: 9to5mac

Nämnvärt är att det inte finns några möjligheter att ta sig förbi den hårt satta spärren. Apple har länge hånats för att de hårdforcerar en spärr utan möjlighet att öka eller sänka den.


Många hade istället önskat att Apple haft en inställning för att öka spärrgränsen. Och att företaget istället varnat användarna när stora appar eller spel laddas ner över mobilnätet.

Visste du att Apple komprimerar nerladdningarna från App Store? Faktum är att storleken i megabyte som du ser på App Store inte är mängden du laddar ner. Gränsen på 200 MB är den komprimerade mängden, så i praktiken kan appen du valt egentligen vara exempelvis 240 MB.

Vad tycker du om gränsen? Är det här något som Apple bör ha kvar, eller ska man kunna ändra gränsen via inställningar?