Säljer Apple din iTunes-data till tredjepart? Ny stämning mot Apple

apple-itunes-12-7

Säljer Apple uppgifter för iTunes-användare till en tredjepart? Den frågan ställer sig en grupp användare från Michigan och Rhode Island som har stämt företaget kring frågan.


Apple har länge tagit en mycket tydlig ställning kring integritet och hur mycket företaget värnar om användarnas privata data. Inte minst i annonser där Apple markerat att ”What happens on your iPhone stays on your iPhone.”

Men kanske är det inte fullt så enkelt i verkligheten.

En liten grupp användare i USA har gått ihop med en gemensam stämningsansökan mot Apple. Anledningen? De tror att företaget säljer användarnas iTunes-information till tredjepart – och tar riktigt bra betalt för datan.

Faran om Apple säljer din iTunes-data

Enligt gruppen som stämt Apple kan informationen som eventuellt säljs användas mot användarna för att inrikta sig på specifika, sårbara användartyper.


Som exempel på hur ett företag kan rikta in sig på en sådan grupp står följande i stämningsansökan:

”Exempelvis kan vilken person eller entitet som helst skaffa en lista med alla namn och adresser till ogifta, högskoleutbildade kvinnor som är äldre än 70 år och med en årsinkomst över 80 000 USD och som köpt country-musik från Apple via iTunes Store.”

Den typen av lista kostar enligt stämningsansökan runt 136 USD per tusen namn. Omräknat blir det cirka 1 650 kronor inklusive moms.

Apple har i skrivande stund inte svarat på kritiken och inte heller kommenterat stämningsansökan som lämnades in till en domstol i San Francisco. Stämningsansökan heter ”Wheaton v Apple Inc., 19-cv-02883, U.S. District Court, Northern District of California (San Francisco)” och vi följer så klart utvecklingen så nära vi kan.