Nyhetssajten Flipboard är hackad – krypterade lösenord läckte i nio månader

Flipboard logo

Webbsajten och nyhetssidan Fliboard har utsatts för en hackerattack. Användaruppgifter har blivit stulna och hackarna hade åtkomst till personuppgifter i flera månader. Nu varnas användarna.


Hackare hade åtkomst till Flipboards databaser under nio hela månader. Mer specifikt handlar det om perioden mellan 2 juni 2018 och 23 mars 2019. Därtill även två dagar i april 2019.

Informationen som fanns i databaserna som hackarna kunde nå är tacksamt nog krypterad. Det handlar om användarnamn, mejladresser och lösenord – det mesta krypterat med bcrypt vilket förmodligen gör det helt oläsbart för hackarna.

Ett litet antal användare som registrerat lösenord före den 14 mars 2012 har dock en sämre kryptering i SHA-1. Det betyder att dessa sannolikt knäcks inom sin tid, och Flipboard nollställer nu samtliga lösenord för alla användare som en säkerhetsåtgärd.

Flipboard ändrar sina rutiner efter hackerattacken

Enligt ett uttalande och mejl som Flipboard skickat till samtliga användare så är inte alla konton påverkade av hackerattacken.


Flipboard recently identified and addressed a security incident involving a subset of user data. We know transparency is important to our community, and we have created this page to share what we have learned from our investigation, measures we have taken, and what steps users can take in response.

Flipboard

Alla tokens som används för att ansluta Flipboard till tjänster från tredjepart är avstängda. Det betyder att du först måste byta lösenord och därefter ansluta tjänsterna på nytt.

Om du redan är inloggad kommer du att fortsätta vara det. När du loggar in nästa gång kommer du att behöva skapa ett nytt lösenord.

Vi rekommenderar att du omedelbart loggar ut och in igen.

Om du vet med dig att lösenordet till Flipboard-kontot används på fler ställer som du använder – byt ut det omedelbart. Räkna med att lösenordet är känt av hackarna.

Har du ett konto på Flipboard? Har du ett lösenord som är äldre än mars 2012? Skriv en kommentar och berätta om vad du tycker kring händelsen!

Läs mer om händelsen på denna supportsida som Flipboard skapat efter att de upptäckt hackerattacken.