Apple måste berätta när din iPhone riskerar sämre prestanda med uppdateringar

apple-iphone-xs-max

Apple lovar att berätta om de uppdaterar din iPhone så att den blir långsammare. Det bekräftar den engelska myndigheten Competition and Markets Authority (CMA) i ett uttalande.


  • Apple varnar för vissa uppdateringar i samråd med engelska myndigheter
  • Stämningar i flera länder efter uppdateringar till iOS som försämrade prestandan
  • Du får en chans att välja bort uppdateringar som sänker prestandan
  • Lästips: Nya Macbook Pro 2019 är mycket snabbare – och dyrare

För två år sedan bekräftade Apple att de släppt uppdateringar till iOS som medvetet gör äldre mobiltelefoner långsammare.

Anledningen är enligt Apple att de vill optimera batterianvändningen på mobiltelefoner som iPhone 6 och iPhone 7, och att bieffekten blir att telefonerna kan upplevas som marginellt långsammare.

Detta ledde till kraftiga protester och flera stämningar mot Apple.

Flera myndigheter i olika länder inledde granskningar kring hur Apple hanterat situationen; en av dem är myndigheten Competition and Markets Authority (CMA) som är motsvarigheten till svenska Konsumentverket.


CMA har tillsammans med Apple kommit överrens om att mobiltillverkaren ska varna användarna när de får uppdateringar som kan begränsa telefonernas prestanda.

Vad det betyder är att du i praktiskt får välja om du ska installera uppdateringen eller inte. Om du inte gör det förlorar du möjligheten till nya, förbättrade funktioner och egenskaper.

Läs mer om nyheten på webbsajten TechRadar.