iPod Touch 2019 är släppt – här är allt nytt

Apple iPod Touch 2019

Apple har släppt iPod Touch 2019. Den nya modellen finns i sex olika färger och kan fås med upp till 256 GB lagringsutrymme. Här kan du läsa mer om nya modellen.

  • Bra för spel och musik, mindre bra för plånboken
  • Kamerorna är på 8 respektive 1.2 megapixel
  • 4-tumsskärm och upp till 256 GB lagringsutrymme
  • Sex färgalternativ, inklusive (PRODUCT) RED
  • Läs mer och köp direkt från Apple här

iPod Touch kan enklast beskrivas som en iPhone utan möjligheten att ringa vanliga samtal. Det finns helt enkelt inget stöd för anslutning till mobilnät – däremot WiFi för surf och samtal över internet.

Nya iPod Touch är den snabbaste och mest tekniskt begåvade modellen hittills. Vilket inte är speciellt förvånande; det är trots allt en ny, uppgraderad modell.

iPod Touch använder Apple A10 Fusion-processorn

Den största och mest intressanta nyheten är att processorn är uppgraderad från föregående modell.

Istället för Apple A8-processorn så används nu Apple A10 Fusion. Det betyder att hela enheten är kvickare i svängarna med appar och spel som laddar snabbare. Det blir även ett bättre flyt i grafiskt tunga appar.

Skärmen är på fyra tum likt med föregångaren och visst hittar vi en hemknapp längst ner som innan. Tjockleken är föredömliga 6,1 millimeter och vikten låga 88 gram.

Under skärmen sitter antingen 32 GB, 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme. Hoppet mellan 32 och 128 GB känns på tok för långt eftersom 32 GB helt klart är i absolut underkant för vad kan anses godkänt idag.

iPod Touch har sex färgval och en hög prislapp

apple ipod touch 2019 2

Du har sex färger att välja mellan: rymdgrå, vit, guld, blå, rosa och röd.

Operativsystemet är iOS 12 direkt ur lådan. När Apple släpper iOS 13 senare under 2019 kommer iPad Touch att vara redo för en uppdatering med nya versionen.

Priserna för nya iPod Touch är ordentligt saltade.

Grundmodellen med 32 GB lagringsutrymme kostar 2 695 kronor. Nästa steg med 128 GB kostar 3 995 kronor och med 256 GB lagringsutrymme blir priset otroligt höga 5 295 kronor.

Vad lyfter Apple fram som viktigast med nya iPod Touch?

Apple lyfter fram nya iPod Touch som den mest prisvärda iOS-enheten hittills. Här är ett citat från Greg Joswiak som är vice-VD för Product Marketing på Apple.

”Vi har gjort den mest prisvärda iOS-enheten ännu bättre med dubbelt så hög prestanda, [stöd för] Group Face Time och AR med en prislapp från 2 695 kronor.

Den ultratunna och lättviktiga designen gör iPod Touch idealisk för spel, musik och mycket mer på språng.”

Greg Joswiak, Apple

Hur bra kamera har iPod Touch 2019?

Nya iPod Touch använder samma frontkamera och bakre kamera som föregångaren.

Det betyder en 8-megapixelkamera på baksidan och 1.2-megapixelkamera på framsidan. Den bakre kameran är en iSight-kamera med maximal bländare på f/2.4.

Bildkvaliteten kan inte mäta sig med vad nya iPhone-modeller klarar. Speciellt i dåliga ljusförhållanden där även gamla iPhone 6 står sig mycket bättre.

Spelar du in video är det maximalt 1080p (full-HD) med 30 bilder per sekund som gäller. För slow-mo kan du spela in i hela 120 bilder per sekund.

Om du är mer nyfiken på nya iPod Touch kan du läsa det officiella pressmeddelandet från Apple.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.