Skicka säkra meddelanden från Gmail med ”confidential mode”

google-gmail-logo-2018

Om du använder Gmail med ett G Suite-konto får du snart stöd för ett så kallat ”confidential mode”. Ett speciellt läge för att skicka säkra meddelanden som kan upphöra efter en kort tid.


Confidential Mode är inget nytt för Gmail-användare med vanliga konsumentkonton. Läget har nämligen funnits för den bredare massan i mer än ett år nu – dock inte för företagsanvändare.

Den 25 juni aktiveras det säkra läget även för G Suite. Dock krävs att en administratör godkänner användning för de konton som vill kunna skicka säkra meddelanden.

google confidential mode installning

Så vad menas med ”säkra meddelanden”?

Det är kanske inte fullt så säkert som man kan tro. Ett meddelande som är skickat i specialläget kan inte skickas vidare, kopieras, laddas ner eller skrivas ut via Gmail. Du kan även ställa in så att meddelandet raderas efter en viss tid.


Om du vill vara extra säker på att bara rätt person öppnar ditt meddelande kan du kräva tvåfaktorauktorisering.

Det betyder att en speciell kod skickas till mottagarens mobiltelefon för att verifiera att betraktaren är rätt person. På så vis kan inte ens ett hackat konto komma åt dessa meddelanden, om inte hackaren råkar ha fysisk åtkomst till rätt mobiltelefon också – vilket är osannolikt.

Confidential mode kan aktiveras och avaktiveras via en administratör från den 25 juni. Det finns även en beta-version att prova för vågade användare, men det är inget vi rekommenderar.

Om du är nyfiken kan du läsa mer på Googles officiella webbsajt. Även The Verge har en artikel om nyheten.