Mycket viktig uppdatering till Windows 7 – släpps 12 mars

Windows 7 logo
Windows 7 logo

Om du fortfarande använder Windows 7 så har du en mycket viktig uppdatering att installera den 12 mars. Den är ett måste om du vill få fler säkerhetsfixar till operativsystemet i framtiden.

Den viktiga uppdateringen till Windows 7 ger stöd för SHA-2. En teknik som används vid kryptering och som Microsoft kräver framöver för alla uppdateringar via Windows Update. Utan SHA-2 stödet får du inga fler säkerhetsfixar.

Microsoft har använt både SHA-2 och föregångaren SHA-1 sedan lång tid tillbaka. Men efter att sårbarheter har hittats i SHA-1 anses den vara osäker, vilket får Microsoft att gå över helt på den nyare tekniken. Och det påverkar alla med Windows 7 och Windows Server 2008.

Uppdateringen med stöd för SHA-2 släpps den 12 mars, därefter har du fram till den 16 juli att faktiskt installera den. Därefter stoppar Microsoft alla uppdateringar till datorer som inte har stöd för SHA-2.

To protect your security, Windows operating system updates are dual-signed using both the SHA-1 and SHA-2 hash algorithms to authenticate that updates come directly from Microsoft and were not tampered with during delivery. Due to weaknesses in the SHA-1 algorithm and to align to industry standards Microsoft will only sign Windows updates using the more secure SHA-2 algorithm exclusively.

Och även om du installerar uppdateringen så kommer stödet för Windows 7 ändå att försvinna inom en relativt snar framtid. Den 14 januari 2020 dras mattan undan under fötterna på de med det nu 10 år gamla operativsystemet. Då slutar uppdateringarna komma från Microsoft.

Det är viktigt att du hela tiden håller datorn, mobiltelefonen och surfplattan uppdaterad med de senaste mjukvarorna. Det gör att de fungerar bättre, är säkrare och du får de senaste funktionerna. Hoppa inte över uppdateringar och vänta inte onödigt länge med att installera dem.

Du kan läsa mer om nyheten på Zdnet.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.