Apple kan släppa Macbook Pro 16″ under 2019

Apple Logo

Apple kommer att släppa en helt ny, omdesignad Macbook Pro med 16-tumsskärm. Det säger analytikern Ming-Chi Kuo i en nyligen släppt rapport.

Macbook Pro 16″

apple macbook pro sierra background
Macbook Pro 15″

Detaljerna i rapporten från Ming-Chi Kuo är minst sagt sparsamma. Det enda vi faktiskt känner till om nya modellen är att den har en skärm på 16 till 16,5 tum, och att designen är helt ny för Macbook Pro-serien.

Hur sannolikt det är att Apple släpper en radikalt omgjord design är svårt att säga något om; det behövs en förändring i serien som kan locka och ny design skulle kunna vara det. Frågan är bara – vad kan Apple tänkas ändra på?

Den senaste designförändringen kom i oktober 2016 med introduktionen av TouchBar. Och om man följer Apples ”refresh-cycle” så borde det egentligen dröja till 2020 innan en designändring kommer.

Skärmen på 16 till 16,5 tum är den största i en Macbook Pro sen lanseringen av Macbook Pro 17″ som släpptes 2012.

Någon prislapp känner vi inte till. Apple är inte kända för att snåla med priserna, så räkna med ett enormt hål i plånboken oavsett vilken variant och konfiguration du väljer.

31,6-tums 6K-skärm

LG UltraFine 5K
LG UltraFine 5K

Apple kan även släppa en ny datorskärm för professionella användare. Den ska vara på hela 31,6 tum och ha upplösning i 6K. Mer specifikt handlar det om ”6K3K” vilket betyder 6 144 x 3 072 pixlar.

Det ger en pixeltäthet på 217,4 pixlar per tum, vilket är nära identiskt med LG UltraFine 5K. Den modellen har en skärmstorlek på 27 tum med upplösningen 5 120 x 2 880 pixlar – vilket ger en pixeltäthet på 218 pixlar per tum.

En intressant detalj om nya 31,6-tumsskärmen är att den kan använda bakbelysningen av typen mini-LED.

Priset är okänt, men med tanke på att LG UltraFine 5K kostar cirka 14 000 kronor hos Apple så kan du räkna med ytterligare några tusenlappar på det.

32 GB RAM-minne i Macbook Pro 13″

Apple Macbook Pro med Touch Bar
Macbook Pro 13″ från 2018

Slutligen kan vi nämna att Ming-Chi Kuo tror på uppgraderat, maximalt RAM-minne i befintliga Macbook Pro 13″. Upp till 32 GB RAM ska du kunna installera vid köptillfället.

Idag får du betala 2 200 kronor för att uppgradera standardmängden på 8 GB till 16 GB. Du kan räkna med att den siffran ökar snabbt om du tänker gå från 8 GB till 32 GB istället.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.