Nya Apple Pencil – 3 saker du måste veta

new-apple-pencil

Nya Apple Pencil är andra generationens modell och ett stort lyft framåt för den populära styluspennan. Den är nu kapabel till bland annat automatisk anslutning och trådlös laddning. Överlag har nya Apple Pencil blivit bättre – men det finns tre saker du måste veta innan du köper.


Andra nyheter med nya Apple Pencil är en något omarbetad design där ena sidan är platt. Därmed slipper vi den helt runda designen och pennan stannar enklare på samma ställe. Dessutom är den enklare att ladda mot din iPad Pro.

Den nya modellen har även utökat stöd för funktioner. Du kan exempelvis trycka två gånger snabbt så omvandlas ritverktyget till ett suddgummi istället. Tryck två gånger till och du kan skriva och rita som vanligt. Praktiskt och enkelt.

Men allt är tyvärr inte lika praktiskt och enkelt med nya Apple Pencil. Innan du går och köper styluspennan finns tre saker som du måste tänka på.

Nya Apple Pencil har ingen extra spets

Beroende på hur ofta och mycket du använder din Apple Pencil så kommer spetsen förr eller senare att slitas ut. Tacksamt nog går spetsen att byta mot en ny, vilket förlänger livslängden rejält.


Den gamla varianten av Apple Pencil hade en extra, utbytbar spets som ingick i köpet. Den nya modellen saknar däremot extra spets, så du måste köpa ett fyrpack av Apple för 200 kronor.

De kommer givetvis att hålla väldigt länge, men det är tråkigt att Apple försöker tjäna lite extra pengar på sin nya Pencil. 

Nya Apple Pencil stöder inte Qi-laddare

Apple har alltid gått sin egen väg och så även med den trådlösa laddaren till Apple Pencil. Istället för att använda den standardiserade och omtyckta Qi-standarden så har företaget valt att gå en lite annan väg.

Enda sättet att ladda nya Apple Pencil är med nya iPad Pro. Och då genom att lägga Pencil på surfplattans ena sida. Den trådlösa laddningen ersätter Lightning-kontakten på första generationens Pencil.

Det finns ett stort antal Qi-laddare från en mängd tillverkare. Därför är det tråkigt att Apple väljer att distansera sig från en standard som fungerar. Dock är det inte oväntat då Apple gärna låser in sig i egna lösningar för att behåll kontrollen på hårdvaran.

Nya Apple Pencil har problem vid första användningstillfället

Enligt Apple kan nya Pencil till synes sluta fungera efter att den ställts in första gången. Det är inget som betyder att styluspennan har gått sönder eller måste bytas, det är tämligen enkelt att komma runt problemet.

  1. Anslut din nya Apple Pencil till din iPad Pro
  2. När din iPad Pro har en internetanslutning laddas ny mjukvara ner till Apple Pencil – därefter installeras denna automatiskt
  3. Processen tar ungefär 10 minuter och styluspennan fungerar normalt under tiden
  4. När Apple Pencil är oanvänd under 60 sammanhängande sekunder påbörjas installationen av mjukvaran
  5. Installationen tar 2 minuter att slutföra och Apple Pencil kan inte användas undertiden
  6. När installationen är klar återställs inställningarna för Apple Pencil och den kan användas som normalt igen

Tänk på att nya Apple Pencil bara kan användas med nya 11- och 12.9-tums iPad Pro.

Läs mer om nya Apple Pencil på den officiella produktsidan hos Apple.