Problem med Windows 10 Pro – licenser avaktiveras automatiskt

Microsoft Windows 10 Logo

Microsoft bekräftar att Windows 10 Pro-licenser avaktiveras automatiskt, och utan att användarna bett om det. Nu undersöker företaget vad problemet beror på och hur de kan fixa det.


  • Windows vill nedgradera Windows 10 Pro till Windows 10 Home
  • Microsoft erkänner problemet – råder till lugn och att man väntar
  • Problemet ska vara löst inom några dagar
  • Ångra meddelanden i Facebook Messenger

På de officiella Microsoft-forumen och Reddit kan man läsa om hur användare drabbas av att deras Windows 10 Pro-licenser plötsligt är avaktiverade. Det vill säga, de slutar att fungera helt.

När det sker meddelas användarna om att de måste installera Windows 10 Home istället. Och det är givetvis inte något önskvärt när man redan har den bättre, dyrare Pro-licensen.

Den som kontrollerar aktiveringsinställningarna i Windows 10 får meddelandet att datorn har en licens för Windows 10 Home, inte Windows 10 Pro. Och dessutom blockeras alla försök att uppgradera till en Pro-licens via Microsoft Store.

Drabbar gratislicenser för Windows 7 & Windows 8.1

Några uppgifter pekar på att problemet i princip bara gäller de som skaffade en gratis licens under 2015. Det vill säga att de med Windows 7, Windows 8.1 och Windows Phone 8.1, och som uppgraderade till Windows 10 kostnadsfritt nu drabbas av det.


Microsoft har bekräftat att det finns ett problem relaterade till aktivering av licenser. Bland annat i Japan, Sydkorea och USA.

Företaget skriver att problemet är temporärt och att en lösning ska vara på plats inom en till två arbetsdagar. Så om du är drabbad är det viktigt att du inte gör något med din licens. Låt aktiveringsinställningarna vara och bara avvakta några dagar.

Läs mer om problemet och även Microsofts svar på problemet här.