Nya iPad Pro är lika kraftfull som en Xbox One S

apple-ipad-pro-2018

iPad Pro från 2018 har grafikprestanda som motsvarar den i spelkonsolen Xbox One S. Den nya processorn i surfplattan kan till och med mäta sig med Intel-processorn i en nyare Macbook Pro från 2018.

När Apple presenterade nya iPad Pro påstod företaget att A12X-kretsen i surfplattan är snabbare än 92 procent av alla bärbara datorer på marknaden. Det är ett vågat påstående, men Apple slänger inte ur sig det utan att kunna backa upp det med fakta.

Apple A12X är en så kallad SoC-krets som huserar flera andra kretsar, exempelvis processorn och grafikkretsen. Den har totalt 10 miljarder transistorer som tillsammans ger en generell prestandaökning över fjolårets iPad Pro med 35 procent.

Samtidigt visar resultatet från prestandatester hos Geekbench att den åttakärniga processorn är i klass med den Intel Core i7-processor på 2,6 GHz som används i Macbook Pro från 2018. Åtminstone vid beräkningar i enkelkärniga situationer.

iPad Pro har 4 GB eller 6 GB RAM-minne beroende på variant

Och den som tycker om att spela lär gillar Apples påstående om att den 7-kärniga grafikkretsen matchar Xbox One S i prestanda. De är fortfarande två vitt skilda produkter som tilltalar olika målgrupper, men det är otroligt bra för den vill använda iPad Pro för spel då och då.

En detalj som många säkert inte tänker på är att iPad Pro säljs i flera varianter där RAM-minnet skiljer sig i mängd. Om du köper nya iPad Pro med 64 GB, 256 GB eller 512 GB lagringsutrymme så har modellen 4 GB RAM-minne. Köper du den superdyra varianten med 1 TB lagringsutrymme får du ytterligare RAM-minne – nämligen 6 GB.

Men smakar det så kostar det. Grundvarianten med 64 GB lagringsutrymme och 11-tumsskärm börjar på 9 695 kronor. 12-tumsvarianten från 11 995 kronor. Vill du ha det extra RAM-minnet kostar iPad Pro dig betydligt mer – upp till 18 395 kronor respektive 20 695 kronor för WiFi-modellen. Ytterligare några tusenlappar om du vill ha 4G-stöd.

Läs mer och se de senaste cirkapriserna på den officiella produktsidan hos Apple.

Vad tycker du om nya iPad Pro och de minst sagt ordentligt saltade priserna? Skriv en kommentar och berätta i fältet här under!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.