Apple Mac Mini 2018 – mycket snabbare, mycket dyrare

apple-mac-mini-2018-topp

Apple har presenterat nya Mac Mini – en kraftigt uppgraderad modell med upp till 64 GB RAM-minne och senaste generationens Intel-processorer.


  • Kostar mellan 9 995 och 48 000 kronor beroende på variant
  • Intel Core i3 till Core i7 med upp till 64 GB RAM och 2 TB SSD
  • Chassit är tillverkat av 100 procent återvunnet aluminium
  • Du kan uppgradera från Gigabit Ethernet till 10Gb Ethernet

Apple har äntligen gjort något rätt med Mac Mini. Där förra uppgraderingen som släpptes 2014 blev ett rejält snedsteg – bland annat genom att minska antalet processorkärnor från fyra till två – så är nya modellen ett rejält steg i rätt riktning.

Så vad sitter innanför dett mattgråa chassit? Vad sägs om upp till en sexkärnig Intel Core-processor med Turbo Boost-hastighet upp till 4,6 GHz. Den ger fem gånger så hög prestanda som processorn i förra generationens Mac Mini.

https://www.youtube.com/watch?v=D8jrGUAPfiM

Processorn ackompanjeras av upp till 64 GB RAM-minne som körs i 2 666 MHz. Det är tillräckligt med RAM för princip alla tänkbara situationer. Räkna dock med en skyhög prislapp för allt över standardmängden på 8 GB RAM.

Mac Mini med upp till 2 TB SSD-lagring

Du kan uppgradera din Mac Mini med upp till 2 TB SSD-lagring som är fyra gånger snabbare än tidigare lagring i Mac Mini-modellerna.


Andra nyheter är en uppgraderad grafikkrets i from av senaste generationens Intel UHD Graphics. Den är kapabel att hårdvaruaccelerera de senaste videoformaten i 4K/HDR utan problem. Vilket är mycket praktiskt eftersom Mac Mini stöder både 4K- och 5K-skärma.

Apple lyfter även fram sin T2-krets som ökar säkerheten rejält i nya modellen. Med T2-kretsen stöds kryptering i realtid av data på det interna lagringsutrymmet. Allt som sparas på SSD-disken är automatiskt krypterat. Kretsen säkerställer också att mjukvara som körs vid datorns uppstart inte har komprometterats.

Ny insida, gammal utsida

apple-mac-mini-2018-portar

Nya Mac Mini använde samma design som föregångaren från 2014. Du får en liten och smäcker dator med en tjocklek på minimala 3,6 centimeter. Sidorna är 19,7 x 19,7 centimeter och kanterna är snyggt rundade.

Chassit är tillverkat av aluminium och precis som med nya Macbook Air är det 100 procent återvunnet aluminium som gäller.

Du får nio portar att använda med nya Mac Mini. Fyra är Thunderbolt 3-portar, en är HDMI och två är USB-A. Därtill har du en Gigabit Ethernet och en vanlig 3,5mm-hörlurskontakt. Ethernet-porten kan uppgraderas till 10Gb Ethernet mot en kostnad.

Nya Mac Mini kostar betydligt mer än föregångaren

Smakar det så kostar det. Apple har inte bara uppgraderat Mac Mini med ny hårdvara och omarbetad design, även prislappen är uppgraderad. Grundmodellen med en Intel Core i3-processor på 3,6 GHz, 8 GB RAM och 128 GB SSD kostar 9 995 kronor.

Vi rekommenderar dock att de flesta väljer nästa variant i Mac Mini-serien, med en snabbare Intel Core i5-processor och 256 GB SSD-lagring. Den varianten kostar 13 745 kronor. Några tusenlappar mer, men ett bra lyft för alla som arbetar med någon form av media.

Om vi roar oss med att välja allt det bästa till Mac Mini ser prislappen ännu värre ut. Med en Intel Core i7-processor, 64 GB RAM och 2 TB lagring landar prislappen på 47 845 kronor. Men så får du också 10 Gigabit Ethernet, vilket kanske är en klen tröst med tom plånbok.

Se alla valmöjligheter och de senaste priserna på Apples officiella produktsida för Mac Mini.