2,7 miljoner inspelade samtal till 1177 har läckt

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Svensk patientsäkerhet hotas av en enorm säkerhetsläcka. Otroliga 2,7 miljoner inspelade samtal till rådgivningsnumret 1177 fanns att lyssna på helt öppet från en oskyddad server.

Totalt rör det sig om 170 000 timmar med samtal av extremt känslig natur som vem som helst kunde ta del av. Det bekräftar webbsajten Computer Sweden som var först med att rapportera om läckan.

Samtliga inspelade samtal som fanns att ladda ner från den oskyddade servern gick att nå helt okrypterat och utan lösenord. Allt som behövdes var en valfri webbläsare och rätt IP-adress.

Vilken information fanns att lyssna på från samtalen?

Computer Sweden har lyssnat på några av samtalen och säger att det finns mycket känsliga uppgifter om sjukdomar, krämpor och annan privat information.

Många som ringer till 1177 uppger sitt personnummer eller en nära anhörigs personnummer. Även en del filnamn var märkta med personnummer; närmare bestämt cirka 57 000 av de totalt 2,7 miljoner inspelade samtalen.

Och givetvis pratar många om eventuella mediciner som de tar eller potentiellt behöver ta. Ofta kopplat till ett personnummer vilket är mycket avslöjande.

Vem var det som läckte de inspelade samtalen från 1177?

De inspelade samtalen har tagits emot av företaget Medicall. Det är en underleverantör til vårdentreprenören Medhelp som tar emot patientsamtal via 1177 för vårdregionerna i Stockholm, Södermanland och Värmland.

Medicall är registrerat i Thailand med svenska ägare. VD är Davide Nyblom.

När Davide kontaktas av Computer Sweden påstår han att webbsajtens uppgifter inte stämmer. Att deras påståenden är omöjliga. Trots att Computer Sweden har otvivelaktiga bevis – att de tittar på de inspelade samtalen samtidigt som de pratar med Davide.

Var fanns samtalen från 1177 lagrade?

Medicall använder ett molnbaserat callcenter-system från svenska Voice Integrate Nordic AB.

Samtalen har sparats på en lagringsserver hos Voice Integrate Nordic AB. Själva lagringsenheten är en NAS från Applion AB.

När Computer Sweden pratar med Tommy Ekström, VD på Voice Integrate Nordic, är tonen helt annorlunda än med Davide Nyblom. Enligt ett blogginlägg från webbsajten menar Tommy att det hela är katastrofalt. Ni kan läsa hela responsen här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.