Samsung slutar med Bluray-spelare i USA

Samsung M9500

Samsung slutar tillverka Bluray-spelare för den amerikanska marknaden. Dessutom har det sydkoreanska företaget lagt ner alla planer på att släppa nya Ultra HD Bluray-spelare som tidigare bekräftats för lansering 2019.

Nyheten om att Samsung inte släpper nya Ultra HD Bluray-spelare skrevs först av Forbes. Den bekräftades sedan officiellt av en representant för Samsung. Dock bara för den amerikanska marknaden.

En intressant detalj är att erkända tillverkaren Oppo tidigare valt att göra precis samma sak. Och många ställer sig nu frågande om Ultra HD Bluray har någon framtid när tillverkarna sviker.

Statistik pekar på att de vanlig Bluray-filmerna har sett en stagnerad försäljning. Däremot har Ultra HD Bluray istället ökat. Men om de dominerande tillverkarna Samsung och LG inte tjänar pengar och slutar tillverkningen kan hela formatet vara på väg att rasa.

Enligt en rapport från Variety ökade försäljningen av Ultra HD Bluray-filmer med 68 procent på den amerikanska marknaden; då räknat för tredje kvartalet 2018. Idag är var tionde film på skiva en Ultra HD Bluray. Detta enligt Eddie Cunningham som är VD på Universal Pictures Home Entertainment.

Bob Buchi, VD för Paramount Home Media Distribution, säger att försäljningen av Ultra HD Bluray-produkter har ökat med 87 procent jämfört med de tre sista kvartalen förra året.

Stenhård konkurrens på Bluray-marknaden

Frågan är då – varför slutar Samsung och Oppo sälja Bluray-spelare i USA?

Experterna blickar mot en stenhård konkurrens med bland annat Sony och Panasonic. Dessutom har spelkonsoler i serierna Playstation 4 och Xbox One i princip gjort de dedikerade Bluray-spelarna onödiga. Speciellt om man har en Xbox One S eller Xbox One som klarar Ultra HD Bluray.

Man kan också peka på att DVD-försäljningen fortsätter att vara fortsatt hög. I dag är 58 procent av filmer på skivor i DVD-formatet, åtminstone i USA. Ett format som är nämnvärt sämre än Bluray och Ultra HD Bluray.

Det blir allt mer populärt att strömma film via internet, inte minst 4K och HDR som stöds av många tv-apparater. Vad som däremot är ovanligt är stöd för högupplösta ljudformat som Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio och DTS:X. De tar stor plats och bara de med snabb fiber kan strömma dem tillsammans med 4K-film.

Därför är det viktigt att vi får ha kvar Ultra HD Bluray ett bra tag till. Hemmabioanvändarna och de med soundbars som stöder högupplöst ljud har kommer att behöva dem länge till.

Mer nyfiken på nyheten? Läs vidare på webbsajten Digital Trends här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.