Mozilla samarbetar med Ubisoft – snabbare uppdateringar till Firefox

mozilla-firefox-logo-blue-bg

Mozilla inleder ett samarbete med spelutvecklaren Ubisoft för att kunna släppa framtida versioner av Firefox snabbare.

Innan du tänker att Ubisoft ska börja koda webbläsaren Firefix åt Mozilla så kan vi stoppa dig redan här. Det handlar främst om ett utbyte av verktyg och kodlösningar som effektiviserar utvecklingen.

Mer precist kommer Mozilla att använda ett Ubisoft-utvecklat verktyg som heter Clever-Commit. En AI-assistent som ska göra kodskrivandet snabbare och mer effektivt med smarta, granskande funktioner.

Anledningen till att Mozilla vill använda Clever-Commit är för att underlätta utvecklingen av de kommande uppdateringarna till Firefox. Det handlar om ett omfattande arbete som kallas ”Project Fission” vilket i princip ska förändra hela webbläsaren i grunden.

Samarbetet med Mozilla och Clever-Commit gör att vi kan ge stöd åt fler programspråk och öka den generella prestandan i teknologin. Genom att använda denna teknologi i våra spel och Firefox så kan utvecklarna bli mer produktiva, eftersom de får mer tid att skapa nya funktioner snarare än att lösa buggar.

Mathieu Nayrolles, Ubisoft Montreal

Genom att använda Artificiell intelligens kan Mozilla fokusera mer på att skapa och släppa uppdateringar, och mindre på att hitta buggar manuellt i koden.

Vad är Clever-Commit och hur bra är verktyget?

Ubisoft säger att Clever-Commit kan frigöra upp till 20 procent av utvecklarnas tid.

Och enligt Mozilla kan verktyget hitta 3 till 4 av 5 buggar i Firefox redan innan de introduceras till koden. Företaget beräknar att de kan spara hundratals timmar av riskanalyser och buggletande tack vare Clever-Commit.

Frågan är då – hur fungerar kodverktyget? Clever-Commit granskar koden medan utvecklarna skriver den. Tack vare maskininlärning kan verktyget identifiera potentiella buggar i både liten och stor skala, och varna utvecklarna i god tid.

Varje bugg får en unik signatur som implementera i Clever-Commit. Det gör att den hela tiden blir snabbare på att hitta såväl gamla som nya buggar.

Dessutom kan utvecklarna få förslag på lösningar då Clever-Commit förstår tidigare buggfixar och hur de kan appliceras på nya buggar – åtminstone till en viss grad.

Är Clever-Commit ett felfritt verktyg?

Absolut inte. Verktyget kommer inte att fånga alla buggar och är långt ifrån färdigutvecklat.

Ubisoft räknar med att Clever-Commit kommer att varna för falska buggar under en lång tid. För varje ny, unik bugg minskar risken för de falska varningarna i takt med att AI:n förstår mer kod.

En sak som Mozilla bidrar med till kodverktyget är en bättre förståelse för nya programspråk. Bland annat tillför företagets utvecklare ingående kunskaper Rust, C++ och JavaScript.

Varje nytt släpp av en Firefox-version har i genomsnitt 8 000 förändringar i sin kod. De tillförs av hundratals anställda och frivilliga som bidrar; varje ändring kan påverka miljontals användare världen över. Därför är en stabil, snabb och säker kod av betydande vikt. Något Clever-Commit kan bidra till även om verktyget inte är felfritt.

Är Clever-Commit tillgänglig för alla?

Nej. Kodverktyget är endast tillgänglig för anställda på Ubisoft och Mozilla.

Mozilla arbetar främst med så kallad öppen källkod som alla får använda – och Clever-Commit är inte ett sådant. Det är något av en unik situation för Mozilla, men också en chans till en bättre framtid för Firefox. Så vi hoppas att alla fans av öppen källkod har överseende i det här fallet.

Om du vill läsa mer om Clever-Commit och hur Mozilla tänker använda verktyget kan du göra det här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.