Missbruka din Tile-spårare – få 1 miljon dollar i böter

tile slim 2021 1

Det är ett stort problem med bluetooth-trackers som används för att spåra människor utan att de vet om det.

När AirTag-brickorna blev populära tog det inte lång tid innan det började dyka upp rapporter om hur de användes för att smygspåra allt från bilar till människor – och Apple tvingades ta till hårdare metoder för att begränsa oavsiklig och hemlig spårning.

Nu har även Tile satt ner foten och visar att de inte accepterar spårning utan människors vetskap.

Lästips: Här är nya Tile Pro och Tile Mate (2021)

Anti-Theft Mode gör spåraren omöjligt att hitta

Redan sen tidigare har Tile en funktion för att hitta bluetooth-spårare, den heter ”Scan and Secure”. Den finns inbyggd i Tile-appen och ger dig en snabb koll inom det närmaste området på några sekunder.

Problemet? Om du har en Tile-enhet som du gömt på din cykel, i jackan eller väskan, och en tjuv vill kolla om det finns en bluetooth-spårare på den så hittar de den enkelt. Och då blir det så klart enkelt att göra sig av med den.

För att lösa den problematiken så har Tile infört ett anti-stöld-läge, kallat Anti-Theft Mode.

När det är aktiverat så göms alla Tile-spårare från att hitta med Scan and Secure-funktionen. Men innan läget kan aktiveras så måste ägaren av spåraren gå igenom en rigorös process för att identifera sig hos Tile. Tanken är att det ska avskräcka missbruk av Tiles spårare.

En miljoner dollar i böter för missbruk av spårare

I skrivande stund fungerar det bara i USA. Det krävs både ett regeringsutfärdat ID som är länkat till användarens Tile-konto, och en biometrisk skanning för att stoppa falska ID-kort.

Den som aktiverar antistöldläget och ändå nyttjar sin Tile-spårare till att spåra andra utan deras vetskap – på ett sätt som kan bevisas och dömas i domstol – riskerar skyhöga böter. Tile hotar med böter på upp till en miljon dollar (!).

Nämnvärt är att antispårläget kan aktiveras för samtliga spårare i Tile-uppställningen.

Via Tile

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.