Microsoft: Xbox One slutar att tillverkas – fokus på Series X/S

Xbox One X

Microsoft har slutat tillverka alla modeller och varianter av Xbox One. Det betyder att du bara har butikslagren som finns på dig att köpa en om du vill det.

Redan före lanseringen av Xbox Series X/S så meddelade företaget att Xbox One X och Xbox One S var på väg bort från butikshyllorna. Och nu tar Microsoft nästa stora steg.

Anledningen till tillverkningsstoppet är att Microsoft, av förklarliga skäl, vill fokusera helt på Xbox Series X och Series S. Förhoppningsvis leder det till en ökad tillgång på de eftersökta modellerna. Vi är försiktigt hoppfulla i alla fall.

Läs mer: Ubisofts prenumerationstjänst kommer till Xbox under 2022 (Ubisoft Plus)

Sony fortsätter tillverka Playstation 4

Nyheten kommer bara kort efter att Sony meddelat att de fortsätter tillverka Playstation 4.

Tidigare rapporterade webbsajten Bloomberg att speljätten planerat att lägga modellen i graven redan vid slutet på 2021, men så blev alltså inte fallet.

Istället vill Sony tillverka en miljon PS4-konsoler för att råda bot på konsolbristen. Och en brist är det onekligen, många väntar fortfarande på att få lägga fingrarna på en Playstation 5.

Det ska sägas att Playstation 5 visserligen finns i lager hos svenska butiker, men priset är galet högt. Billigast i skrivande stund är 9 489 kronor (!) enligt Prisjakt. Ouch!

Läs mer: Mass Effect Legendary Edition släpps till Xbox Game Pass (+ 7 andra spel)

Betydligt billigare att köpa Xbox Series X (just nu)

Vill du ha en senaste generationens spelkonsol för ett betydligt lägre pris så kan du skaffa Xbox Series X istället. Billigast just nu är 6 939 kronor, vilket är anmärkningsvärt högt, men samtidigt billigare än Playstation 5. Mycket billigare.

När vi köpte vår Xbox Series X från en svensk återförsäljare var prislappen 5 695 kronor – på lanseringsdagen. Vår Playstation 5 kostade 5 990 kronor, alltså 67 procent billigare än vad den kostar idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.