Microsoft varnar: rensa på hårddisken innan oktober-uppdateringen till Windows 10 installeras

Microsoft Windows 10 Logo

Om hårddisken i datorn är full kan du få problem med nya oktober-uppdateringen till Windows 10. Det varnar Microsoft som säger att systemet inte kontrollerar mängden ledigt utrymme innan nerladdning och installation påbörjas.


Oktober-uppdateringen till Windows 10 släpps om mindre än 30 dagar. I god tid inför lanseringen varnar Microsoft för att användare med fulla hårddiskar måste frigöra lite plats för uppdateringen. Annars blir det snabbt problematiskt.

Det är i ett supportdokument som Microsoft skriver att Windows Update inte kollar om det lediga utrymmet på hårddisken är tillräckligt. Det betyder alltså att oktober-uppdateringen kan påbörja installationen, men få slut på plats mitt i processen.

Om det sker kan datorn visa upprepade felmeddelanden och i slutändan stoppas oktober-uppdateringen från att installeras korrekt. Har du riktig otur kan systemet inte rulla tillbaka till ett tidigare stadie, vilket kan krascha Windows 10 helt.

Intressant nog har Microsoft inte avslöjat exakt hur mycket ledigt utrymme som krävs för uppdateringen.


Därför är det en god idé att rensa bort så mycket onödiga filer som möjligt i förväg. Har du mindre än 20 GB ledigt utrymme är det smart att se över innehållet på disken. Det gör du antingen manuellt eller med ett program, som Glary Utilities.

Ett tips är att kolla mappen ”Hämtade filer” i Utforskaren. Där kan man snabbt samla på sig åtskilliga gigabyte med onödiga nedladdningar. Töm papperskorgen, avinstallera gamla program som du inte använder.

För att ta bort temporära filer, rensa i Windows-registret och hålla allmän koll på Windows så kan du använda Glary Utilities. Ett gratisverktyg för att rensa onödiga filer. Du kan läsa mer om programmet och ladda ner det här.