Långsammare adoption av iOS 12 än med iOS 11

apple-iphone-xs-max

Apple iOS 12 sprids inte till iPhone och iPad lika snabbt som sina föregångare. Det rapporterar webbsajten Mixpanel som har analyserat hur snabbt användarna installerar iOS 12 på sina mobila enheter.


  • Tidigare i september fanns iOS 11 på 85 procent av alla kompatibla iOS-enheter
  • Mixpanels siffror bör inte tolkas som definitiva
  • Sannolikt långsammare installation av iOS 12 än när iOS 11 släpptes
  • Visste du att iOS-appar stjäl din platsdata?

När Apple släpper en ny, stor version av iOS följer vanligtvis en anstormning av nerladdningar. Med iOS 12 är det inget undantag. Men det som skiljer årets iOS-lansering från fjolårets är att det inte är lika många som är snabbt framme med att uppdatera sina telefoner och surfplattor.

Under dagen för lanseringen av iOS 12 noterade Mixpanel att runt 2,8 procent av iOS-användarna körde iOS 12. Exakt när på dagen som de mätte är dock oklart, så den siffran kan vara missvisande.

Ett dygn senare hade den siffran stigit till 7,83 procent, och 48 timmar efter lanseringen stannade siffran på 10,38 procent.

Det kan jämföras med iOS 11 som hade 4,14 procent på dagen, 11,29 procent efter 24 timmar och 15,91 procent efter 48 timmar. En rejäl skillnad alltså. Och det får oss osökt att fundera på varför. Kanske är många nöjda med iOS 11 och därför inte se en anledning att byta snabbt till iOS 12. En annan sannolikhet är att många väntar på iOS 12.1 innan de hoppar på tåget.


Exakt hur tillförlitlig informationen från Mixpanel är går alltid att diskutera. Den lär inte vara hundraprocentig och bara Apple vet exakta siffror. Något de sällan rapporterar. Senast var den 3 september när Apple meddelade att iOS 11 fanns på 85 procent av alla iOS-kompatibla enheter. Med iOS 10 stannade siffran på 10 procent.

Mixpanel ger en hygglig fingervisning om att iOS 12 inte sprids lika snabbt till iPhone och iPad än föregångaren iOS 11. Frågan är vad Apple säger om de släpper sina egna siffror. Vad tror du?