GoPro Hero 7 Black, Hero 7 Silver & Hero 7 White – här är alla nyheter

gopro-hero-7-black

GoPro Hero 7 Black är släppt nära året efter att föregångaren Hero 6 Black lanserades. Den nya modellen är givetvis tillverkarens mest avancerade någonsin med ny teknik och förbättrade funktioner.

Designen skiljer sig inte nämnvärt mellan Hero 7 Black och Hero 6 Black. Däremot är det desto fler ändringar på insidan. GoPro kallar det nya modellen för Hero 6 Black på steroider. GoPro Hero 7 Black bland annat ha klassledande stabilisering för video.

Faktum är att GoPro Hero 7 Black ska ha den bästa stabiliseringen för video oavsett vilken kamera man jämför mer. Detta tack vare HyperSmooth som är utvecklad av GoPro själva. En funktion som påstås ge gimbal-liknande stabilisering direkt i kameran.

Stabiliseringen fungerar inte bara med vanlig videoinspelning. Det sträcker sig även till TimeWarp, en funktion som gör att du kan bädda in rörelse i timelapse-inspelningar. Du behöver inte längre ha din GoPro fast på ett stativ, du kan faktiskt röra dig med kameran samtidigt.

gopro hero 7 black front
Bättre stillbilder med GoPro Hero 7 Black

  • 2-tums pekskärm på baksidan
  • Samma sensor, objektiv och bildprocessor som Hero 6 Black
  • Har nya funktionen SuperPhoto

GoPro Hero 7 Black tar bättre stillbilder än sina föregångare. Den har samma kamera på 12 megapixel, vidvinkeloptik på 16 millimeter och bildprocessorn GP1 som återfinns i Hero 6 Black. Så långt är kamerorna helt identiska.

Det som skiljer dem åt är i mjukvaran. Hero 7 Black använder funktionen SuperPhoto som underlättar fotograferingen med automatisk förbättring av resultatet. Exempelvis kan SuperPhoto aktivera HDR om kameran anser att det behövs.

Resultatet kan du se den bakre 2-tums pekskärmen. Gränssnittet är omarbetat för att vara smidigare att använda. Det är nu mer likt hur operativsystemet till en smartphone fungerar. Svep med fingrarna för att byta fotoläge och när du fotograferar i porträttläge ändras gränssnittet för den stående skärmen.

gopro hero 7 black back
Strömma video med GoPro Hero 7 Black

  • Visa dina videor och fotografier direkt på en mobiltelefon
  • Strömma på Facebook, YouTube, Twitch och Vimeo
  • Lägre pris än föregångaren Hero 6 Black

Med Hero 7 Black kan du strömma det du videofilmar direkt via en internetanslutning. Upplösningen är begränsad till 720p och det fungerar till en början bara med Facebook. Inom en snar framtid ska det även fungera med YouTube, Twitch och Vimeo.

Alla inspelningar lagras på ett internt minneskort av typen microSDHC / microSDXC. Du kan också ansluta WiFi eller Bluetooth om du vill visa direkt på en mobiltelefon eller surfplatta. Du kan använda apparna Quik och GoPro precis som med tidigare modeller.

GoPro Hero 7 Black kostar 399 USD, eller cirka 4 699 kronor inklusive moms. Det är en bra bit under Hero 6 Black som introducerades till 5 800 kronor.

gopro-hero-7-black-sunny
GoPro Hero 7 Silver & Hero 7 White

  • Hero 7 Silver klarar 4K/30fps – Hero 7 Black klarar 4K/60fps
  • Annan kamerasensor på 10 megapixel
  • Saknar både HyperSmooth och SuperPhoto

GoPro Hero 7 Silver påminner om storebror Hero 7 Black, men de skiljer sig en hel del i funktionalitet. Bland annat är Hero 7 Silver begränsad till videoinspelning 30 bilder per sekund i 4K-upplösning; Hero 7 Black klarar dubbla hastigheten, alltså 60 bilder per sekund.

Kamerasensorn har en något lägre upplösning på 10 megapixel, jämfört med 12 megapixel. GoPro Hero 7 Silver är lika vattentät ner till 10 meters djup, har samma förbättrade gränssnitt och porträttläge. Vad den däremot saknar är både HyperSmooth och SuperPhoto.

GoPro Hero 7 White är än mer begränsad med bara stöd för videoinspelning i 1080p med 30 bilder per sekund. Där både Hero 7 Silver och Black har inbyggd GPS så får White nöja sig med att sakna denna.

GoPro Hero 7 Silver kostar 299 USD, eller närmare 3 599 kronor inklusive moms. Hero 7 White ligger en bit under med 199 USD, eller 2 399 kronor inklusive moms.

Viktigt att veta om GoPro Hero 7

Fungerar mina gamla batterier med GoPro Hero 7?

Det beror på hur gamla batterierna är. GoPro använder samma batteri i Hero 5, Hero 6 och Hero 7.

Har du äldre batterier för Hero 4 och tidigare modeller kommer dessa inte att fungera med senaste modellerna. Dessutom är de så gamla idag att vi ändå hade rekommenderat att du köper nyare, fräschare batterier.

Hur bra är stabiliseringen i GoPro Hero 7?

GoPro Hero 7 har riktigt bra stabilisering direkt i kameran. Du får klart mindre skakoskärpa och behovet av en gimbal minskar rejält. Skillnaden mot föregångaren Hero 6 är klart märkbar – om du inte vill ha extra stabilisering till din kamera, då ska du absolut skaffa en Hero 7.

YouTube-profilen MicBergsma har en utmärkt, jämförande video som visar skillnaderna i stabiliseringen mellan Hero 6 och Hero 7. Se den här under:

Hur vattentålig är GoPro Hero 7?

Du kan använda din GoPro Hero 7 ner till tio meters djup – men det betyder inte att du ska göra det. Undvik att doppa din actionkamera i vatten utan ett ordentlig, skyddande skal. Anledningen är att du minskar risken för inte bara vattenskador, utan även fysiska skador från saker som kan finnas i vattnet.

gopro hero super suit

GoPro Super Suit är en officiell produkt som gör att du kan doppa din GoPro Hero 7 ner till 60 meters djup. Mer än tillräckligt för de flesta och dessutom skyddar huset hela kameran från inte bara vatten utan slag och stötar. Cirkapriset ligger på runt 400 kronor, vilket kan vara värt kostnaden.

Med Super Suit medföljer kamerahuset, två bakre luckor (en helt tät, en med hål för skärmen) samt skruv och fäste.

Med det sagt så har tekniken sina begränsningar. De får inte den mjuka, cinematiska känsla som en bra gimbal ger. Därför rekommenderar vi att du köper till en bra gimbal om det är viktigt för dig.

Skillnaden mellan GoPro Hero 7 Black, Hero 7 Silver & Hero 7 White

Här är ett utdrag av de viktigaste detaljerna kring nya actionkamerorna. Se hela listan på GoPros officiella webbsajt.

 Hero 7 WhiteHero 7 SilverHero 7 Black
Cirkapris2 399 kronor2 790 kronor3 890 kronor
Stillbilder10 megapixel10 megapixel12 megapixel
Videoinspelning1080 60fps4K 30fps4K 60fps
BatteriInbyggtInbyggtBytbart
VideostabiliseringStandardStandardHyperSmooth
Slowmotion2x2x8x
GP1-kretsenNejNejJa
Liveströmma videoNejNejJa
SuperPhoto & TimeWaroNejNejJa
GPSNejJaJa
ProtuneNejNejJa
Kompatibel med KarmaNejNejJa
Avancerad metadataNejNejJa
Ljud & anslutningar
Mikrofoner223
StereoljudNejNejJa
Extern mikrofonNejNejMed adapter
WiFi + BluetoothJaJaJa
GoPro-appenJaJaJa
GPSNejJaJa
HDMI-utNejNejMed HDMI-kabel
Video
Max bitrate40 Mb/s /(1440p)60 Mb/s (4K)78 Mb/s (4K)
VideoformatMP4 (H.264)MP4 (H.264)MP4 (H.264/AVC)
MP4 (H.265/HVEC)
4K Wide FOVNej30, 24 fps60, 30, 24 fps
4K SuperView FOVNejNej30, 24 fps
4K (4:3) Wide FOVNejNej30, 24 fps
2.7K Wide FOVNejNej120, 60, 30, 24 fps
2.7K SuperView FOVNejNej60, 30, 24 fps
2.7K Linear FOVNejNej60, 30, 24 fps
2.7K (4:3) Wide FOVNejNej60, 30, 24 fps
2.7K (4:3) Linear FOVNejNej60, 30, 24 fps
Mått & vikt
Mått (BxHxD)62.3 x 44.9 x 28.3 mm62.3 x 44.9 x 28.3 mm62.3 x 44.9 x 33 mm
Vikt92.4g94.4g116g
StatusskärmNejNejJa
HDMI-portNejNejJa
USB-portUSB-CUSB-CUSB-C
Bytbar linsNejNejJa
KortläsaremicroSDHC/SDXCmicroSDHC/SDXCmicroSDHC/SDXC
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.