iOS 12.1 Beta avslöjar nya iPad Pro – har Face ID & USB-C

Apple iPad Pro

En beta-version av iOS 12.1 kan ha avslöjat kommande iPad Pro med Face ID. Den nya surfplattan beräknas komma under hösten 2018 med ett ännu okänt pris.

Anledningen till att många nu tror att en ny iPad Pro med Face ID är på gång är en enkel textsträng. När Guilherme Rambo undersökte koden bakom iOS 12.1 Beta hittade han referensen ”iPad2018fall”, vilket han rapporterade till 9to5Mac.

Det är inte första gången vi hör rykten om en ny iPad Pro. Det vore dessutom mer än troligt att Apple fortsätter sin populära surfplatteserie, så en ny modell är mer eller mindre given ändå. Men nu får vi åtminstone de första, konkreta ”bevisen”.

Tidigare släpptes en mindre uppgradering av vanliga iPad 9.7 där den enda riktigt stora nyheten är stöd för Apple Pencil. När nya iPad Pro släpps lär det vara med betydligt större uppgraderingar.

Den första stora är stöd för Face ID, som även ska fungera i landskapsläge med iOS 12.1.


En annan sak är att så kallade ”memojis” ska kunna synkroniseras mellan iPhone och iPad. Det är sannolikt ytterst få med två iPhone-telefoner, så mer troligt är att Apple tänker att funktionen ska gälla mellan telefon och surfplatta istället.

Analytikern Ming Chi-Kuo säger också att iPad Pro med Face ID blir första modellen som använder USB-C. Det blir alltså Apples första stora steg bort från Lightning. Och slutligen har vi återkomsten av gruppsamtal med FaceTime, något som egentligen skulle komma med iOS 12, men som blev försenat.

Exakt när nya iPad Pro släpps återstår att se. De tidigare modellerna har släppts i november, mars och juni de senaste tre åren. Kanske får vi en glimt av nya hårdvaran under ett större evenemang från Apple i oktober.

Obs. Bilden till artikeln visar två äldre iPad Pro-modeller.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.