Färre omstarter med Windows 10 – AI förbättrar

microsoft-windows-10-logo-2

Microsoft har fått en hel del kritik för att Windows helt oväntat kan starta om för att installera uppdateringar. Något som kan ske vid tillfällen när du absolut inte vill det.Exempelvis om du live-strömmar ett spel, använder datorn för att visa information på monitorer eller kör ett produktionskritiskt system. Bara för att nämna några saker.

Microsoft förstår att dessa omstarter är ett rejält otyg för många, och därför försöker företaget hitta en bra lösning. Och nej, det handlar inte om att stoppa uppdateringar helt. Snarare vill Microsoft hitta en medelväg med hjälp av AI.

Ja, du läste rätt. Microsoft vill använda artificiell intelligens för att förstå om Windows kan starta om datorn eller inte.

Den nya funktionen är implementerad med Windows 10 Insider Preview Build 17723 och 18204. Om du kör en testversion av Windows 10 kan du installera någon av dessa versioner och testa redan idag.


Om du inte göra det är det bara att vänta tills den officiella uppdateringen släpps via Windows Update.

Microsoft har sagt att de använt en unik träningsmodell för att AI:n ska kunna förutse när användaren väntas köra mjukvara som inte får avbrytas.

Tekniken bakom är just under under utveckling. Microsoft menar att de ser positiva resultat, så det verkar åtminstone gå framåt med AI:n.

Huruvida tekniken som Microsoft arbetar med faktiskt får en praktisk effekt återstår att se. Företaget har redan begränsat hur Windows Update fungerar med Windows 10 för att minska riskerna för oväntade omstartar, men här tar de ett stort steg mot framtiden.

Vad tror du om det här? Är det något du sett fram emot? Skriv en kommentar och berätta!