Google introducerar AI-baserad språkkontroll till G Suite

google g suite computer services

Google introducerar AI-baserad stavningskontroll till sina G Suite-tjänster. Ett potentiellt hårt slag mot Grammarly som anses vara en av marknadens bästa språkgranskare idag.


Genom att använda maskininlärning och artificiell intelligens kan Googles stavningskontroll exempelvis hitta felaktigt insatta ord och visa alternativ till användaren.

Ord och meningar som kan korrigeras markeras med blå understrykning. Högerklicka på texten för att visa en stavningsruta. Där kan du välja bland förslag på nya ord, eller avböja förslagen.

Främst handlar det om att identifiera subtila felaktigheter som är enkla att missa, även om du läser dina dokument flera gånger. Exakt hur bra stavningskontrollen är återstår att se, och Google har ett tufft jobb om de ska matcha Grammarly.

google-g-suite-ai-sprakkontrollEn fördel för Google är så klart att Grammarly-tillägget för webbläsare inte fungerar med Google Docs. Det har varit oklart tidigare varför så är fallet, men nu verkar det troligt att Google medvetet blockerar Grammarly för sin egen lösning.

Om du är intresserad av att prova den AI-baserade stavningskontrollen kan du anmäla ditt företag till G Suite Early Adopter Program.

Du – eller den som har ägandeskap av domänen som registrerats hos Google – måste fylla i två omfattande formulär med en rad frågor. Därefter kontaktas företaget av Google för vidare diskussion om eventuellt deltagande.

Läs mer och anmäl ditt intresse här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.