Google ökar säkerheten för G Suite och Cloud Platform

Google Logo

Google ökar säkerheten för G Suite och Cloud. Företaget vill att deras kunder ska förstå hur allvarligt Google ser på säkerheten runt organisationers känsliga data och tillgångar – och de gör det med betydande kontrollfunktioner.

  • Nya funktioner för att identifiera och stoppa hot mot Googles kunder
  • Minskar risken för nätfiskeattacker med maskininlärning
  • Bättre kontroll på hur företagen lagrar känslig data
  • Upptäcker DDos-attacker snabbare och kan avvärja dem

Under onsdagen presenterade Google bland annat funktionen ”VPC Service Controls” för Cloud Platform. Den är just nu i en tidig testfas och fungerar likt en brandvägg för API-baserade tjänster på Google Cloud Platform. Den hindrar exfiltration om det skulle ske ett intrång.

En annan lösning som ökar säkerheten är Cloud Security Command Center som ökar företagens kontroll kring hur de lagrar känslig data. Målet med funktionen är att samla in data, identifiera hot och hindra obehörig åtkomst till data innan det sker.

Google har även inlett samarbeten med andra aktörer för att kunna skapa en bättre risbedömning. Bland företagen som omfattas finner vi Cloudflare (som även vi använder till Tekniksmart), CrowdStrike, Dome9, RedLock, Palo Alto Networks och Qualys.

Med deras hjälp kan Google bättre upptäcka DDoS-attacker innan de når full kapacitet, spåra nätverksintrång och mycket mer.

Google G Suite får i sin tur ett bättre skydd mot nätfiskeattacker, även så kallad phising. Med maskininlärning kan Google snabbare identifiera farliga e-postmeddelanden och flagga dem för användaren. Bland annat ska tjänsten vara effektivare på att söka igenom bifogade filer och script för att se om de är skadliga.

De nya funktionerna och säkerhetslösningarna är i det närmaste ett hån mot Facebook som kritiserats hårt den senaste tiden. Google markerar tydligt att de tänker sätta säkerheten i första rum – och kanske borde Facebook göra samma sak istället för att släppa iväg personuppgifter om miljontals användare vind för våg.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.