Samsung släpper ”okrossbart” skärmskydd

samsung-unbreakable-display

Samsung utvecklar en så kallat okrossbar skärm som är tåligare än Gorilla Glass. Ett minst sagt hårt meddelande till Corning och vi undrar om Samsung faktiskt kan stå bakom sitt påstående att skärmen är okrossbar.

  • s
  • s
  • s
  • s

När Corning presenterade nya Gorilla Glass 6 var det med imponerande tålighet. Enligt tillverkaren ska nya glaset klara upp till 15 fall från en meters höjd. En klar förbättring jämfört med tidigare Gorilla Glass 5.

Samsung svarar på Gorilla Glass 6 med en egen skyddslösning som ska klara extrema 26 fall från 1.2 meters höjd. Det är en inte obetydlig skillnad och eftersom företaget tillverkar den själv kan Corning få se sig utan Samsung som kund i framtiden.

Det handlar om en flexibel OLED-panel med ett unikt, okrossbart material som placeras ovanpå själva panelen. De båda materialet vidhäftas vid varandra för att minska risken för sprickor i panelen om du tappar telefonen.

Enligt Samsung kan det nya skyddsglaset används i mobiltelefoner, surfplattor, portabla spelkonsoler och bilar. Även militära tillämpningar finns med i planerna, vilket ställer ytterligare krav på skyddet.

För att bekräfta tåligheten i skärmskyddet har Samsung anlitat oberoende testföretaget Underwriters Laboratories (UL). De arbetar bland annat med militära standarder och gav Samsungs skärm en rejäl runda.

Bland annat släpptes en skärm hela 26 gånger från 1.2 meters höjd och testades i temperaturer mellan -32 grader till 71 grader celsius. Efter alla tester konstaterades att skärmen klarade allt med bravur.

Men alla professionella och strikta tester i all ära. Samsung har inte testat skärmen på det tuffaste möjliga viset – att släppa en produkt med skärmen och låta miljontals människor använda den precis som vanligt. När det sker återstår att se.

Läs mer om nyheten på Samsung Newsroom.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.