Microsoft uppdaterar Windows 10 med Linux-förbättringar – 20H1 får WSL2

Microsoft Windows 10 Logo

Microsoft uppdaterar Windows 10 med Linux-förbättringar. Bland annat med stöd för distributioner via Windows Subsystem for Linux (WSL2).


När Microsoft släpper nästa stora uppdatering till Windows 10 – kallad 20H1 – görs det med bredare stöd för att köra Linux-applikationer direkt i operativsystemet.

För att kunna göra det används ett system kallat Windows Subsystem for Linux (WSL). Det finns redan implementerat i Windows 10, men med 20H1 introduceras en ny, förbättrad version.

Vad är Windows Subsystem for Linux (WSL)? Windows Subsystem for Linux är ett så kallat kompatibilitetslager i Windows 10 som gör att appar kan köras utan emulering. Första versionen av WSL är något begränsad med låg prestanda och man kan inte köra alla typer av appar – men nya versionen WSL2 är mycket kraftfullare med brett stöd och högre hastighet.

Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2) introducerades i maj 2019. Nya versionen använder den senaste virtualiseringsteknologin för att köra en Linux-kärna i en virtuell maskin direkt i Windows 10.


Den vägen kan du köra applikationer för Linux eller en hel distribution (som Ubuntu) om du vill. Det kan givetvis sätta en hel del press på datorns hårdvara när kod emuleras. WSL2 är hela 20 gånger snabbare än första versionen vilket gör allt mycket kvickare.

En annan förbättring till WSL2 i Windows 10 är stöd för ARM64 samt möjligheten att sätta standardanvändaren för distributioner som använder filen ”/etc/wsl.conf”.

Givetvis ingår en hel rad med buggfixar och andra optimeringar med Windows 10 20H1. Windows 10 uppdaterats som en tjänst vilket betyder att det regelbundet släpps nyheter.

Hittills har Windows 10 fått sju stora uppdateringar:

  • November Update
  • Anniversary Update
  • Creators Update
  • Fall Creators Update
  • April 2018 Update
  • October 2018 Update
  • May 2019 Update

Uppdateringarna har inte alltid släppts helt utan problem och kontroverserna är fler än vi önskat. Men Microsoft strävar ständigt framåt och löser varje problem, bit för bit. Ibland tar det bara lite väl lång tid.