Nya Surface Go för 2019 får kraftigt ökad prestanda enligt test

microsoft surface go gen1 2019

Microsoft Surface Go är en liten och behändig tablet med Windows 10. Det är också en relativt prestandasvag maskin som har svårt att hänga med när man kör tyngre applikationer. Nu kommer uppgifter om en ny, förbättrad Surface Go med högre prestanda.


Vad är Surface Go?

Surface Go är en liten tablet med Windows 10. Lite förenklat skulle man kunna säga att Surface Go är en billigare lillebror till den större Surface Pro-serien. Modellen har en liten 10-tumsskärm, en strömsnål Intel Premium-processor och upp till 8 GB RAM-minne / 128 GB lagringsutrymme.

Är prestandan i nya Surface Go högre än med gamla modellen?

Microsoft har inte avslöjat några officiella detaljer om nya och förbättrade Surface Go-modellen. Däremot har vi fått inofficiella detaljer från webbsajten Geekbench – och historiskt har de en mycket bra träffsäkerhet i sin testdata.

Modellnamnet som rapporteras är ”OEMTX Product Name EV1” och det är likt det modellnamn som första generationens Surface Go använde.

Hårdvaran som listas av Geekbench är en nyare Core m3-processor med hastighet upp till 3.39 GHz. Det är alltså fortfarande en prestandasvag processor med låg strömförbrukning, men den maximala klockfrekvensen är rejält uppskruvad från den Intel Pentium Gold 4415Y som används i första generationens Surface Go.


Antal kärnorGamla Surface GoNya Surface GoÖkning
Enkelkärniga beräkningar1 8953 11364 procent
Flerkärniga beräkningar3 8745 62145 procent

Skillnaden i prestanda är markant. Testresultatet för enkelkärniga beräkningar i Geekbench har ökat med 64 procent, och för flertrådade beräkningar är ökningen 45 procent. Hur batteritiden påverkas återstår att se.

Nämnvärt är att den äldre Intel Pentium Gold 4415Y-processorn har en maxhastighet på 1.6 GHz, vilket är basfrekvensen för nyare Intel Core m3-processorn. Dessutom saknar Pentium Gold ett turboläge vilket ytterligare begränsar prestandan.

Andra viktiga detaljer är att testet på Geekbench utfördes med en maskin som har 8 GB RAM-minne och kör Windows 10 Pro.

Befintliga Surface Go har konfigurationer på 4 GB respektive 8 GB RAM-minne med lagringsutrymme på antingen 64 GB (eMMC) eller 128 GB (SSD).

Det är oklart om och när nya Surface Go-modellen presenteras. Vi hoppas så klart att Microsoft lanserar en riktigt ordentlig uppgraderad modell som på allvar kan konkurrera med iPad Pro – men utan att prislappen går upp nämnvärt. Huruvida det sker återstår att se.