Gnome 3.34 ”Thessaloniki” är släppt med stora förbättringar – läs mer om allt nytt här

gnome 334 thessaloniki

Använder du Linux med gränssnittet Gnome? Då vill du nog uppdatera med version 3.34 av det populära gränssnittet – förbättringarna är drastiska och klart märkbara.


Gnome har i princip blivit en standard i många Linux-distributioner tack vare sin snabba utveckling, lättanvända gränssnitt och moderna intryck för användarna.

Med Gnome 3.34 har desktopmiljön tagit ett stort steg framåt i sin utveckling. Det är inga omvälvande nyheter, utan snarare en mängd stora optimeringar som gör upplevelsen ännu bättre för användarna.

Här under går vi igenom de stora nyheterna och förklarar även kort vad Gnome faktiskt är för dig som inte har koll på desktopmiljön för Linux.

Vad är Gnome?

Gnome är ett gränssitt – en så kallad desktopmiljö – för Linux-baserade operativsystem. Gnome är ett av de mest populära alternativen med sitt moderna gränssnitt, många funktioner och anpassningar för nya och kraftfull hårdvara.


Gnome är inte bara ett utseende utan inkluderar även många applikationer. Bland annat webbläsare, kalkylator, ordlista och en anteckningsapp.

Vilka förbättringar finns i Gnome 3.34?

Gnome 3.34 har varit under utveckling för mer än ett halvår och inkluderar såväl nya funktioner som underliggande optimeringar och prestandaförbättringar.

Här är några av de största nyheterna med Gnome 3.34:

Visuella uppdateringar: Många av de inbyggda applikationerna har fått visuella uppdateringar för ett trevligare intryck. Bland annat bakgrundsväljaren har uppdaterats för att göra det enklare att välja bakgrunder i inställningarna.

Anpassade mappar: I appöversikten kan du nu ställa in anpassade mappar genom att dra appikoner ovanpå varandra för att skapa en mapp. För att ta bort en anpassad mapp kan du dra ut alla ikoner från varandra så försvinner mappen igen. Mycket likt hur det fungerar på Android och iOS.

Sparfiler i spel: Om du kör retrospel i Gnome kan du nu spara hur många sparningstillstånd som helst för spelen. Du kan även exportera sparningstillstånden för att dela dem med andra eller säkerhetskopiera dem.

gnome webb browser gnome334 improv
Webbläsaren Webb har fått stora förbättringar för säkerhet och stabilitet.

Webbläsaren Webb: Om du använder webbläsaren Webb som är standardappen för Gnome så kan du dra nytta av en ny, förbätrad sandlådemiljö. I den körs alla webbprocesser för ökad säkerhet och stabilitet. Webb stöder nu även nålade flikar och annonsblockeringen har effektiviserats.

Boxes: Gnome-appen Boxes som hanterar virtuella maskiner och fjärrmaskiner har uppdaterats med nya funktioner och optimeringar. Bland annat är Windows-installationer smidigare, 3D-accelerering går nu att stänga av och arbetsflödet för ”assistenten för ny box” har uppdaterat gränssnitt.

Musik: Den officiella musik-appen kan nu spåra specifika mappar efter nya och ändrade filer. Appen stöder nu även avbrottslös uppspelning och layouten har förfinats något.

Sysprof: Vidare har fler datakällor har inkluderats i Sysprof. Därmed är det enklare för utvecklare att prestandaprofilera sina appar.

Om du vill se den kompletta listan över ändringar så hittar du den här.