Microsoft slutar sälja licenser för Windows 10

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Även om Microsoft planerar att ge stöd åt sitt gamla operativsystem fram till hösten 2025 så betyder det inte att licenser kommer att finnas tillgängliga hur länge som helst. Faktum är att Microsoft planerar att sluta sälja Windows 10-licenser redan den 31 januari 2023.

Trots att Microsoft slutar sälja officiella licenser i den egna webbshoppen så stryps inte tillgången helt. Det finns fortfarande många Windows 10-licenser i omlopp, både digitalt och som fysisk utgåva, hos auktoriserade återförsäljare.

Dessutom finns tredjepartssäljare som erbjuder licenser digitalt, och de kommer inte att sluta erbjuda licenserna än på ett bra tag. Men vill du köpa direkt från Microsoft så gäller det att vara snabbt – och något erbjudande med rabatterade priser kan du inte räkna med. Det är fullpris som gäller hela vägen in i slutet.

Lästips: Vad kostar Windows 11? (Här är svaret)

Windows 11 laptop
Helst vill Microsoft att du använder WIndows 11 istället. Foto: Windows, Unsplash

Du kan hitta licenser för Windows 10 för ungefär hundralappen och uppåt beroende på vart du kollar.

Men tänk på att när något är för billigt för att vara sant, då kan det vara något skumt på gång och Windows 10-licenser som har galet lågt pris är inte garanterade att fungera för evigt. De kan teoretiskt vara fullicenser som Microsoft avaktiverar i framtiden.

Ett tips är att hoppa direkt till Windows 11 om du kan. Det är ett säkrare, mer modernt och välfungerande operativsystem som trots viss kritik är riktigt bra. Både för vanligt kontorsarbete och gamers. Om din dator inte möter kraven för Windows 11 så blir det så klart knepigt att uppgradera, då förstår vi helt om du stannar med Windows 10.

Fram till den 14 oktober 2025 har Microsoft lovat att släppa uppdateringar med säkerhetsfixar och andra optimeringar för Windows 10. Räkna bara inte med nya funktioner – de är helt reserverade för Windows 11.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.