Microsoft slopar stödet för Windows 11 21H2 – då stängs det ner

Windows 11 laptop
Windows, Unsplash

Microsoft har meddelat att de planerar att slopa stödet för gamla versioner av Windows 11 i oktober 2023. Om du har en äldre version så är det viktigt att du snart uppdaterar operativsystemet till den senaste – annars slutar uppdateringarna att komma.

Då slopas stödet för Windows 11 21H2

Stödet för versionen som heter ”21H2” för Windows 11 slopas den 10 oktober.

Efter att stödet är borttaget så slutar Microsoft att skeppa uppdateringar till operativsystemet via Windows Update.

Sedan Windows 10 har vi hjälpt Windows-användare att hålla sig uppdaterade och säkra med stödda versioner av Windows genom automatiska uppdateringar.

Vi använder samma tillvägagångssätt för Windows 11 för att hjälpa dig att förbli skyddad och produktiv. Och kom ihåg: du kan välja en bekväm tid för din enhet att starta om och slutföra uppdateringen.

Microsoft

Enda sättet att få exempelvis säkerhetsfixar, uppdateringar till drivrutiner och liknande via Windows Update är att uppdatera till en nyare version.

Uppdatera till Windows 11 22H2 snarast

Microsoft har varit mycket aggressiva i hur de försöker få datorer och deras användare att uppdatera till versionen som heter ”22H2”.

Målet är hela tiden att ”tvinga” in användarna i nya versioner och i värsta fall genom att verkligen forcera en uppdatering oavsett om användaren vill det eller inte.

Det är så pass forcerande att vissa enheter plötsligt installerar den senaste versionen utan användarnas tillåtelse. Det rapporterar bland annat Bleeoing Computer i en artikel.

Versionerna av Windows 11 som omfattas

Det är INTE alla versioner av Windows 11 ”som omfattas av det slopade stödet.

Företag som betalar för förlängd support eller har en version av Windows 11 som får uppdateringar längre än konsumentversionerna kan sitta lugnt i båten. Ett tag till.

Versionerna som gäller är följande:

  • Windows 11 Home
  • Windows 11 Pro
  • Windows 11 Pro Education
  • Windows 11 Pro for Workstations

Riskerna med gamla versioner av Windows

Om du INTE uppdaterar Windows med jämna mellanrum så finns en rad risker som försätter dig och din data i farozonen.

Microsoft släpper regelbundet säkerhetsfixar som tätar allvarliga sårbarheter i Windows. Om du inte lägger till dem så finns risken att cyberkriminella får åtkomst till datorn – och i förlängningen din data.

Säkerhetsfixar kan normalt installeras utan att göra de stora uppgraderingarna av Windows, som från 21H2 till 22H2.

Så mycket kostar Windows 11 22H2

Om du redan har Windows 11 på din dator så är uppgraderingen till 22H2 helt kostnadsfri. Gratis. Kostar inte en enda krona.

Det enda du behöver tänka på är att avsätta tiden som behövs för att ladda ner, installera och sen göra några inställningar som Microsoft ber dig om.

Har du däremot Windows 10 eller en äldre version så måste du köpa Windows 11 först. Då är det viktigt att du förstår om datorn är kompatibel med Windows 11 eller inte. Läs mer om hur du ser det här.

Priset på Windows 11 varierar varje månad, men räkna med att det kostar 1 300 kronor till 1 500 kronor för OEM-versionen hos svenska återförsäljare. Nyckelförsäljare på internet tar uppåt 200 kronor för samma version.

Läs mer om priset på Windows 11 här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.