Microsoft Edge släpps till Linux under 2020

Microsoft Edge logo 2020

Microsoft Edge släpps till Linux. Enligt det Cupertino-baserade företaget kommer webbläsaren att släppas till plattformen någon gång efter januari 2020.

Microsoft har vid flera tillfällen lämnat små hintar om att webbläsaren Edge ska släppas till Linux. Företaget har sagt att ”det är något de vill göra” och att en lansering skulle ske ”någon gång”.

Nyheten om att Edge släpps till Linux kom under en session av ”State of the Browser”. Ungefär nio minuter in i sessionen – som visades under Ignite 2019-konferensen – bekräftades lanseringen till Linux under 2020.

Exakt när under 2020 är i skrivande stund inte klart. Microsoft säger att lanseringen sker efter att Edge släppts officiellt till Windows och macOS (du vet väl om att Edge just idag bara är en beta?).

microsoft edge plattform os 2020

Och eftersom Edge för Windows och macOS släpps den 15 januari 2020 enligt Microsoft så är det någon gång efter dess.

När Edge släpps till Linux är det med en grund i Google-utvecklade Chromium. Det är samma grund som används i Google Chrome, och även andra webbläsare som Vivaldi, Opera och Yandex. Ett drag som kritiserats av en del eftersom det ger Google ökat inflytande och mer kontroll.

Den enda stora webbläsaren som inte bygger på Chromium efter att Edge tar steget över från sin Microsoft-utvecklade plattform är Mozilla Firefox.

Du kan prova nya Microsoft Edge före den officiella lanseringen om du vill. Webbläsaren finns att ladda ner från Microsofts webbsajt. Du kan läsa mer om Edge på den officiella produktsidan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.