Har Diablo IV mikrotransaktioner?

Diablo 4

Ja, Diablo IV har mikrotransaktioner. Det bekräftar Blizzard i en intervju på Twitch, och där företaget även säger att mikrotransaktionerna inte kommer att ge spelarna ett spelmässig övertag.

  • Spelarna kan köpa kosmetiska föremål som inte ger fördelar
  • Kommer inte att vara som auktionshuset i Diablo III
  • Blizzard bekräftar mikrotransaktioner till Diablo IV
  • Lästips: Tjänade 890 000 kronor på Diablo 3

Vad är mikrotransaktioner?

Mikrotransaktioner i spel betyder att spelarna kan betala med riktiga pengar för att få saker i spelet som icke-betalarna inte får, eller som tar lång tid att hitta i spelet.

Beroende på vilket typ av spel det rör sig om så kan man köpa olika saker. Det kan handla om olika dräkter som inte ger användaren någon fördel, som i Overwatch. Eller vapen som ger spelarna ett övertag, som med auktionshuset i Diablo III.

Mikrotransaktioner har kritiserats hårt det senaste året för hur spelutvecklarna utnyttjat dem extra hårt för att tjäna pengar på spelarna. En utvecklare som kritiserats mycket hårt för detta är EA.

Det har pratats om att mikrotransaktioner måste reguleras av myndigheter för att stävja en negativ utveckling.


Har Diablo IV mikrotransaktioner?

Ja, Diablo IV har mikrotransaktioner. Det bekräftar Blizzards chefdesigner för Diablo-spelet – Joe Shely – i en intervju tidigare i november 2019.

Anledningen till att Blizzard implementerar mikrotransaktioner är föga förvånande för att öka intäkterna till företaget; dock gör företaget det med mycket större försiktighet än med kritiserade auktionshuset i Diablo III.

Till skillnad från med auktionshuset i Diablo III (som kritiserades hårt och togs bort från spelet) så kommer mikrotransaktionerna i Diablo IV inte att ge spelarna några fördelar i själva spelet.

Istället för rustningar och vapen som ger fördelar så ska köpen i spelet endast gälla kosmetiska föremål som ändrar utseendet i Diablo IV.

Varför finns inget auktionshus som i Diablo III?

Blizzard hade under en period ett auktionshus i Diablo III. Där kunde spelarna lägga upp föremål som andra spelar köpte för riktiga pengar. För varje transaktion tog Blizzard en avgift vars storlek baserades på köpesumman.

Den officella anledningen till att auktionshuset lades in i Diablo III är att Blizzard ville ge spelarna ett legitimt in-game-alternativ till skumma tredjepartssajter som sysslar med föremålsauktioner till spelet.

Problemet med auktionshuset var att spelarna lade mer tid på att handla med föremål än att faktiskt spela Diablo III som det var tänkt. Och med tiden insåg spelarna att det inte längre var roligt att spela Diablo III.

I slutändan valde Blizzard att patcha bort auktionshuset med en uppdatering.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.