YouTube kan ta bort konton som inte tjänar tillräckligt med pengar – åt sajten!

YouTube

YouTube har släppt nya användarvillkor för sajten och de träder i kraft den 10 december 2019. Det har skett en del förändringar i villkoren – och det är några minst sagt oroväckande saker som YouTube lyfter fram i nya versionen.


Enligt användare som granskat användarvillkoren så skriver YouTube att företaget förbehåller sig rätten att helt ta bort konton som inte är ekonomiskt intressanta.

Det betyder kort och enkelt att om din YouTube-kanal inte tjänar tillräckligt mycket pengar åt YouTube så kan sajten helt ta bort kontot eller stänga av användaren.

“YouTube may terminate your access, or your Google account’s access to all or part of the Service if YouTube believes, in its sole discretion, that provision of the Service to you is no longer commercially viable.”

Därmed kan användare i ett svep förlora flera års hårt arbete i princip utan förvarning – och YouTube har valt att inte gå ut med någon hård gräns för när konton kan tas bort. Vilket gör att många nu känner att de går i en skrämmande ovishet.

Speciellt mindre YouTube-kanaler har uttryckt oro.


När det kommer till den officiella hållningen från YouTubes sida så säger de att inget kommer att förändras jämfört med tidigare.

”Vi för några justeringar kring användarvillkoren för att göra dem enklare att läsa och att de fortsätter vara relevanta. Vi ändrar inte hur våra produkter fungerar, hur vi behandlar data eller några inställningar”, säger en talesperson för YouTube.

Nyligen skickade YouTube ett mejl till sina användare där de omarbetade användarvillkoren belystes, men då saknades delen om att icke-ekonomiskt gångbara konton kunde tas bort.

Det är tydligt att YouTube behöver förtydliga vad de menar och kommunicera eventuella gränser om den ”nya” regeln ska användas i praktiken. Annars lär företaget få rejält med svidande kritik riktad åt sitt håll.

Vad tycker du om att YouTube vill kunna ta bort konton som inte drar in tillräckligt med pengar åt företaget? Är det rätt att straffa mindre, icke-ekonomiskt gångbara konton på det här sättet? Skriv gärna en kommentar och berätta.