Microsoft Edge förbättras med HTML5 — nya inställningar lyfter webbläsaren

microsoft edge logo

Microsoft uppdaterar webbläsaren Edge till version 39.14901 och med det följer en mängd förbättringar för bättre visning av webbsajter med HTML5.


Nya versionen bjuder nästan bara på interna förbättringar som med justeringar under huven gör upplevelsen bättre när användaren surfar runt på internet. Bland annat genom optimerad visning av HTML5-sidor.

Ett snabbt test på webbsajten html5test.com ger ett utmärkt resultat på 500 poäng av 555 möjliga (Safari 10.0 ger dåliga 383 poäng). Förutsatt att man har aktivera några väl dolda och experimentella funktioner i inställningarna.

Om man inte rör några inställningar blir resultatet klart sämre. Bara 460 poäng går att nå vilket kan jämföras med Google Chrome som klara 492 poäng. När Microsoft känner att de experimentella funktionerna är redo för den stora massan kan dock alla dra nytta av de extra HTML5-specifika förbättringarna.

microsoft-edge-about-flag-webrtc-vp9


Om du vill testa — så här ändrar du inställningarna i Edge

Vill du själv prova och se vad som fungerar för dig med webbläsaren Edge? Då finns några inställningar att peta runt i men också en del att helt undvika. Dessa fyra inställningar ska du INTE aktivera:

 • Allow Adobe Flash Player localhost loopback
 • Allow unrestricted memory consumption for web pages
 • Disable Pointer event interfaces
 • Use legacy set internal behavior

Har du kollat att alla fyra är avaktiverade? Bra. Då går vi vidare till fyra inställningar som måste justera så de är rätt konfigurerade.

 • Composition Engine > Canary
 • VP9-formatet > Automatic
 • Enable touch events > Only on when a touchscreen is detected
 • Fire compatible mouse events in response to the tap gesture > Only on when touch is enabled

När alla åtta inställningar ser rätt ut kan du starta om webbläsaren och besöka webbsajten html5test.com. Nämnvärt är att det inte är ett hastighetstest utan en kontroll för att se hur kompatibel webbläsaren är med HTML5.


Lästips: Microsoft Edge krossar konkurrenterna i batteritest


microsoft-edge-about-flag-service-workers

Andra nyheter i Edge 39.14901

Under sidan för utvecklare (skriv in about:flags i adressfältet) finns en mängd nya och spännande inställningar att titta närmare på.

Bland annat kan man nu aktivera stöd för WebRTC 1.0 vilket är en webbstandard för att skicka ljud, video, text och filer över internet utan behov av extra tillägg till webbläsaren.

Microsoft har också lagt till inställningarna:

 • Enable service workers
 • Enable push notifications
 • Enable background sync
 • Enable service worker cache storage

Dessa gör det möjligt för Edge att använda vissa funktioner som annars skulle behöva separata insticksprogram eller klienter. Åter igen rör det sig om experimentella funktioner så rör dem inte utan att ha ett specifikt behov.

Hittar du andra nyheter värda att nämna? Eller har du provat inställningarna ovan? Kommentera gärna med dina upplevelser av nya Edge och berätta hur det fungerar!

 

microsoft-edge-html5test-500p