Mest läst på Wikipedia 2020 – alla svenska artiklar

wikipedia logo 2020
Wikipedias logotyp. Creative Commons

Kan du gissa vilka artiklar som var mest lästa på Wikipedia under förra året?

Den svenska stödföreningen Wikimedia Sverige har sammanställt en lista med de mest lästa artiklarna på den svenskspråkiga delen av Wikipedia för 2020.

Lästips: Webbläsaren Brave får stöd för ipfs – ska minska censur

Totalt har cirka en miljard sidor på svenskspråkiga Wikipedia öppnats under förra året.

Den sida som var absolut mest läst handlar om Spanska sjukan. Den visades hela 1,1 miljoner gånger och merparten var på en mobiltelefon. Hela 80 procent av alla läsare tittade på en mobilskärm faktiskt.

Den höga siffran kan jämföras med 2019 då samma artikel bara lästes 81 000 gånger. Det är en skillnad på extrema 1 258 procent (!) och det är inte svårt att förstå varför det är så stor skillnad.

Officiella artikeln om Sverige på andra plats

På andra plats hittar vi den officiella artikeln om Sverige. Den har 837 000 visningar där 56 procent kollade på en mobiltelefon. Och tredjeplats har artikeln om coronaviruset med 776 000 visningar.

Lite intressant fakta är att artikeln om coronavirus hade 372 redigeringar av totalt 159 olika användare.

Lästips: Ryssland blockerar ProtonMail & ProtonVPN

På fjärde och femte plats hittar vi artiklarna som listar alla namnsdagar i Sverige i datumordning samt om Elizabeth II. De hade 684 000 respektive 593 000 visningar under 2020.

Varför är egentligen artikeln om Elizabeth II så välbesökt kanske du undrar? Enligt Wikimedia Sverige är det en återkommande artikel på topplistan då den handlar om en karaktär som är med i populära tv-serien The Crown.

På pallplatserna sex till tio hittar vi slutligen följande artiklar på Wikipedia i Sverige:

  • Donald Trump – 492 000 visningar
  • Pandemi – 482 000 visningar
  • Grekiska alfabetet – 464 000 visningar
  • Lista över länder efter folkmängd – 450 000 visningar
  • Joe Biden – 447 000 visningar

Om du vill se den kompletta statistiken så hittar du den här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.