iOS 14.4 har viktiga säkerhetsfixar – uppdatera så fort du kan

Hacker Attack 800px

Med senaste iOS 14.4 inkluderar Apple flera mycket viktiga säkerhetsfixa som tätar sårbarheter i det populära operativsystemet.

Det är rekommenderat att du uppdaterar till iOS 14.4 så fort det går för att säkra din mobiltelefon idag. Det finns annars en liten risk att hackare kan komma åt känslig data från telefonen.

Lästips: Apple iOS 14.4 är släppt – här är alla nyheter  

Totalt har Apple släppt tre säkerhetsfixar med iOS 14.4. De täpper sårbarheter som hackare bekräftats använda för att knäcka säkerheten och komma åt känslig data.

Den ena buggen finns i kerneln till iOS och de två andra i Webkit. Webkit är den officiella HTML-motorn som bland annat används i Safari för att visa webbinnehåll.

Sårbarheterna gör att farlig kod kan köras obehindrat i iOS

Sårbarheterna i Webkit gör att hackare kan köra kod som normalt inte får användas i iOS. Kod som gör att den första sårbarheten i kerneln kan användas till att ge root-behörighet – vilket betyder fullständig åtkomst i operativsystemet.

Lästips: Apple watchOS 7.3 är släppt – här är alla nyheter 

Om du vill läsa mer om sårbarheten kan du göra det i den här artikeln från Apple. Där skriver företaget att de känner till en rapport som indikerar att sårbarheterna nyttjas aktivt idag.

I skrivande stund har Apple valt att inte gå in i detalj kring sårbarheterna. Sannolikt för att så många som möjligt ska uppdatera sina system innan fler, och potentiellt tidigare ovetande hackare, får information om vad som hänt.

Istället väljer Apple att kort tacka en ännu anonym säkerhetsforskare som ska ha tipsat företaget om sårbarheterna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.