Messenger krypterar videosamtal och röstsamtal

Högre säkerhet på Facebooks meddelandeapp med end-to-end-kryptering

Facebook Messenger Logo 2019

Facebook börjar kryptera röstsamtal och videosamtal i Messenger. Med så kallad end-to-end-kryptering (E2E) blir all data onåbar för obehöriga, från din enhet till mottagaren och tillbaka.

Messenger har använt end-to-end-kryptering för textmeddelanden ända sen 2016. Dock bara i ett speciellt chattläge för ”hemliga chattar”.

Läs mer: Så många har laddat ner Facebook Messenger (maj 2021)

Idag utökas krypteringen till videosamtal och röstchattar. Det gör det ännu svårare för exempelvis regeringar, polismyndigheter och cyberkriminella att se och höra känsliga uppgifter från användarna.

Messenger tillhandahåller ungefär 150 miljoner videosamtal – varje dag – enligt Facebook. Och den siffran bara ökar i takt med att fler föredrar video framför text. Det är en av anledningarna till varför Facebook introducerar end-to-end-kryptering till videosamtalen.

I framtiden planerar Facebook att även kryptera gruppchattar och vanliga samtal i Messenger.

Även Instagram kommer att få den förbättradek krypteringen. Facebook arbetar på end-to-end-kryptering för direktmeddelanden i bildtjänsten. Exakt när den släpps återstår dock att se.

Den nya krypteringen gör att Messenger närmar sig integritetstunga konkurrenter som Zoom, Signal, FaceTime och iMessage. Med end-to-end-kryptering som en braschstandard får vi högre säkerhet och mindre risk för integritetsbrott i kommunikationen.

Läs mer: Nu sammanflätas Instagram och Messenger – meddelanden delas mellan apparna

Nu får vi bara se när Facebook börjar rulla ut den (förhoppningsvis) kommande sammanslagningen av meddelandesystemen i WhatsApp, Messenger och Instagram. Om den någonsin kommer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.